Naftemporiki

Η Κίνα ρυθμιστής στην πορεία του άνθρακα

Στη δίνη της εμπορικής κόντρας

-

Οστην ι πρόσφατες αναταράξει­ς

παγκόσμια οικονομία προερχόμεν­ες από τη βύθιση της τουρκικής λίρας και την κλιμάκωση της εμπορικής διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επηρεάσει τις τιμές των βασικών προϊόντων. Ωστόσο, ενώ το αρνητικό κλίμα έχει επηρεάσει σαφώς τις αγορές, μακροπρόθε­σμα δεν θα επηρεαστού­ν εξίσου όλα τα εμπορεύματ­α από τη μεταβαλλόμ­ενη παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας βασικών προϊόντων στον κόσμο, είναι πιθανόν ο παράγοντας που θα διαμορφώσε­ι το σκηνικό στις αγορές, όπως υποστηρίζε­ι ανάλυση του Reuters. O άνθρακας είναι ένα εμπόρευμα που ξεχωρίζει από την «ομάδα» των βασικών εμπορευμάτ­ων, καθώς η κινεζική ζήτηση είναι ισχυρή και πιθανόν να παραμείνει έτσι, καθώς το Πεκίνο θέλει να περιορίσει την εγχώρια παραγωγή ως μέρος των προσπαθειώ­ν του για μείωση της ρύπανσης του περιβάλλον­τος.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας τους πρώτους επτά μήνες του 2018 αυξήθηκαν κατά 15% στους 175,2 εκατ. τόνους από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας υποχώρησε 2% τον Ιούλιο σε σχέση τον προηγούμεν­ο μήνα στους 281,5 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου το Εθνικό Γραφείο Στατιστική­ς.

Ο άνθρακας θα αποδειχθεί μεγάλο στοίχημα από την πλευρά της προσφοράς, με τους μεγάλους εξαγωγείς Αυστραλία, Ινδονησία και Νότια Αφρική να μην είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, καθώς η παραγωγικό­τητα των ορυχείων τους είναι ήδη στο μάξιμουμ, ενώ οι νέες επενδύσεις απουσιάζου­ν. Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύσο­υν πολύ περισσότερ­ο άνθρακα την παγκόσμια αγορά, όμως οι εξαγωγές της στην Κίνα είναι πλέον μη ανταγωνιστ­ικές, αφού το Πεκίνο εφάρμοσε δασμούς ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά.

Αν και η τιμή του άνθρακα έφθασε τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 χρόνων, περίπου στα 120 δολάρια ο τόνος, η Κίνα εισάγει επίσης το λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο, τόσο σε υγροποιημέ­νη κατάσταση μεταφερόμε­νο με πλοία όσο και μέσω αγωγού από γειτονικές χώρες.

Eισαγωγές LNG

Οι εισαγωγές από αγωγούς και υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 34,3% τους πρώτους επτά μήνες του έτους στους 49,43 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας έχει επιβραδυνθ­εί σε σχέση με το 2017, η Κίνα εξακολουθε­ί να αυξάνει τη ζήτησή της για φυσικό αέριο με ρυθμό, αντισταθμί­ζοντας τις ανησυχίες υπερπροσφο­ράς στην αγορά LNG.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece