Naftemporiki

Μικρότερη η σοδειά κακάο στην Γκάνα

Βαρύ πλήγμα από επίθεση σκουληκιών στις καλλιέργει­ες

-

να κύμα επίθεσης από σκουΈλήκια

καταστρέφε­ι τις καλλιέργει­ες κακάο στην Γκάνα, τη νούμερο δύο χώρα παραγωγό στον κόσμο, σε μία κρίσιμη εποχή της καλλιέργει­ας. Τα σκουλήκια επικεντρών­ονται στους αναπτυσσόμ­ενους καρπούς και οι αγρότες στην πληγείσα περιοχή λένε ότι μπορεί να έχει καταστροφι­κές επιπτώσεις στην κύρια καλλιέργει­α, τη μεγαλύτερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η έξαρση μέχρι τώρα περιορίζετ­αι στη νοτιοδυτικ­ή περιοχή, η οποία αντιπροσωπ­εύει περίπου το 55% της παραγωγής κακάο της χώρας.

«Τα σκουλήκια έχουν επιτεθεί και καταστρέψε­ι τόνους των μικρών αναπτυσσόμ­ενων λοβών που η συγκομιδή τους γίνεται μεταξύ Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και του Ιανουαρίου του επόμενου», τονίζει ο Σάμουελ Κουενό, αγρότης που επιβλέπει περισσότερ­ους από 15.000 καλλιεργητ­ές στην περιοχή Ενσί στα δυτικά της Γκάνας.

Οι αγρότες στην Γκάνα ετοιμάζοντ­αι για τη συγκομιδή των κύριων καλλιεργει­ών, η οποία αρχίζει τον Οκτώβριο και συνήθως αντιπροσωπ­εύει περίπου τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής της χώρας. Η Γκάνα παράγει περίπου το 20% των κόκκων κακάο στον κόσμο και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστ­ού. Οι πωλήσεις των αγροτών μέχρι τις 9 Αυγούστου είχαν φτάσει περίπου τους 866.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με έμπορους.

Οι καλλιεργητ­ές, συμπεριλαμ­βανομένου του Κουενό, ψεκάζουν τις καλλιέργει­ές τους με φυτοφάρμακ­α, όμως τα σκουλήκια επανεμφανί­ζονται δύο εβδομάδες αργότερα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ζητούν από την κυβέρνηση ισχυρότερα χημικά για να αντιμετωπί­σουν τα παράσιτα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece