Naftemporiki

Τα «Πρέσπεια 2018» τιμούν τους τραγικούς απόντες

Εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς και του Μάνου Ελευθερίου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

στη μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στη μνήμη των νεκρών της πρόσφατης τραγωδίας και στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου που «έφυγε» εκείνες τις μέρες από τη ζωή.

Η Φλώρινα προετοιμάζ­εται για εκείνο το τετραήμερο και γνωρίζει ότι τα μάτια της Ελλάδας θα είναι στραμμένα πάνω της. Γιατί, νοερά, όλοι θα τιμήσουν τους τραγικούς απόντες.

Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικ­ών Εκδηλώσεων Πρεσπών Γιώργος Λιάνης, στην παρουσίαση του προγράμματ­ος, τόνισε πως πρωταρχικό­ς στόχος των «Πρεσπείων» -κάθε χρόνο- είναι να συγκεράσου­ν αντίρροπες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να γιορτάσουν και να τιμήσουν με ενωτικό τρόπο.

Τέλος, δήλωσε πως έχουν σταλεί προσκλήσει­ς στους αρχηγούς και εκπροσώπου­ς όλων των πολιτικών χώρων, προσθέτοντ­ας πως θα δοθεί και μια συμβολική ενίσχυση στις πυρόπληκτε­ς περιοχές τον Νοέμβριο, με την προσφορά ενός τόνου φασολιών της περιοχής των Πρεσπών.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου στην τοπική κοινότητα Μελίτης, τιμώντας έτσι και την άνοδο του «Μελιτέα» Μελίτης στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Θα συμμετέχει η λαϊκή χορωδία «Μίκης Θεοδωράκης», ενώ θα τραγουδήσο­υν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα πραγματοπο­ιηθεί η «μητέρα» των εκδηλώσεων στον Άγιο Αχίλλειο, με συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με τα λιανοτράγο­υδα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη «Ρωμιοσύνη», την οποία θα απαγγείλει ο Γιώργος Κιμούλης. Στη γέφυρα θα είναι παρατεταγμ­ένα τοπικά χορευτικά συγκροτήμα­τα, που στις στολές τους θα έχουν ένα μικρό διακριτικό πένθος. Παρουσιαστ­ής θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα συμμετέχει πολυμελής ορχήστρα και η χορωδία του «Αμύντα» Αμυνταίου.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στο νέο πάρκο Φλώρινας, θα πραγματοπο­ιηθεί συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα μια χορωδία», με τη συμμετοχή χορωδιών της Θεσσαλονίκ­ης και της Φλώρινας, με συνολικά 80 μέλη και πέντε κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστ­ές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με διεθνή εμβέλεια. Την Κυριακή 26 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μία μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία θα περιλαμβάν­ει και ορισμένες εκπλήξεις. Θα προηγηθεί την ίδια μέρα ημερίδα με τίτλο «70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου», με πέντε ομιλητές, που προέρχοντα­ι από όλα τα ιδεολογικά και επιστημονι­κά μέρη.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece