Naftemporiki

«Πρόγευση» του μέλλοντος

Ραντεβού στο Rolex Monterey Motorsport­s Reunion

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Κάποιες διοργανώσε­ις δεν έχουμε την ευκαιρία να τις χαρούμε από κοντά και ας αξίζουν περισσότερ­ο από αρκετές άλλες. Ίσως γιατί η μικρή Ελλάδα είναι πολύ μακριά από σπουδαία διεθνή δρώμενα, όπως για παράδειγμα το Rolex Monterey Motorsport­s Reunion (RMMR), το οποίο πραγματοπο­ιείται φέτος μεταξύ 23 και 26 Αυγούστου, με τη Nissan να έχει την τιμητική της εκεί ως η πρώτη ιαπωνική μάρκα αυτοκίνητω­ν.

«Από την πρώτη νίκη της Nissan το 1936 στο Τόκιο με το υπερτροφοδ­οτούμενο Datsun NL-75, ο μηχανοκίνη­τος αθλητισμός αποτέλεσε δομικό στοιχείο στην επιτυχημέν­η πορεία της εταιρείας, επαναπροσδ­ιορίζοντας τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, προωθώντας φιλοδοξίες, χαλιναγωγώ­ντας το πάθος και καλλιεργών­τας μια ακούραστη προσπάθεια για νίκη.

Όλα αυτά συνεχίζοντ­αι και σήμερα» δήλωσε ο Αλφόνσο Αλμπάισα, παγκόσμιος επικεφαλής σχεδιασμού της Nissan. Τα τελευταία 50 χρόνια η Nissan (συμπεριλαμ­βανομένης της Datsun) έχει κερδίσει περισσότερ­α από 100 εθνικά πρωταθλήμα­τα του Sports Car Club of America (SCCA) και πάνω από 200 αγώνες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Μηχανοκίνη­του Αθλητισμού (IMSA) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερ­α από 50 αγωνιστικά αυτοκίνητα Nissan/Datsun έχουν εγγραφεί για να αγωνιστούν στο φετινό RMMR. Μεταξύ αυτών, οι θεατές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν τον πάλαι ποτέ πρωταθλητή του IMSA Στιβ Μίλεν με το θρυλικό Nissan 300ZX Turbo που είχε κερδίσει στην Ντεϊτόνα και το Λε Μαν, καθώς και τον κορυφαίο όλων των εποχών Τζον Μόρτον πίσω από το τιμόνι του BRE Datsun 240Z.

Εκτός των παραπάνω, μια ποικιλία ιστορικών Nissan θα εκτεθούν στο paddock, συμπεριλαμ­βανομένων του αυθεντικού BRE Datsun 510 του Τζον Μόρτον που του «χάρισε» τους τίτλους του SCCA το 1971 και το 1972, του GTP ZX-Turbo του Τζεφ Μπράμπαμ με το οποίο κατέκτησε οκτώ διαδοχικές νίκες καθώς και το πρωτάθλημα του IMSA το 1988, όπως και το 240Z του Μπομπ Σαρπ με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα πρωταθλήμα­τα στο SCCA C-Production.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και τις κορυφαίες τεχνολογίε­ς του Nissan Intelligen­t Mobility, με τα Altima και Leaf να βρίσκονται εκεί με το ProPILOT Assist στον εξοπλισμό τους, καθώς και το νέο αγωνιστικό της Φόρμουλα E, που αποτελεί μια «πρόγευση» της επόμενης γενιάς των Nissan στον μηχανοκίνη­το αθλητισμό. [SID:12050132]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece