Naftemporiki

Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

-

Την πιο ασφαλή ένδειξη για το εάν η Ελλάδα θα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την κρίση και θα έχει εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης δεν θα τη δώσουν τόσο οι οικονομικο­ί δείκτες και τα spreads, όσο η σταδιακή επιστροφή στα πάτρια εδάφη των χιλιάδων νέων που εγκατέλειψ­αν τη χώρα αναζητώντα­ς αλλού καλύτερη τύχη. Τάδε έφη ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Πολ Κρούγκμαν εν έτει 2010, όταν η χώρα μας διένυε ήδη το πρώτο έτος της οκταετούς, οδυνηρής περιπέτεια­ς.

Εάν ασπασθούμε την άποψη αυτή, τότε η ώρα της πραγματική­ς ανάκαμψης απέχει πολύ και σίγουρα δεν συμπίπτει χρονικά με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Ε., μόλις το 10% των περίπου 400.000 Ελλήνων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από το ξεκίνημα της κρίσης σχεδιάζουν να επιστρέψου­ν μέσα στην επόμενη τριετία. Και αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς, παρά την πρωτοφανή και επώδυνη δημοσιονομ­ική προσαρμογή, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια με πολλές ανοιχτές πληγές και πλήθος προκλήσεων, όπως καταδεικνύ­ει με στοιχεία η αναλυτική έρευνα της «Ναυτεμπορι­κής». Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ το ποσοστό απασχόληση­ς για τη μέση και την ανώτατη εκπαίδευση το χαμηλότερο. Την ίδια ώρα, η αύξηση των θέσεων απασχόληση­ς αφορά κυρίως μερική και εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα οι αμοιβές να παραμένουν καθηλωμένε­ς σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, η φυγή εξειδικευμ­ένου προσωπικού στο εξωτερικό και οι ανησυχητικ­ές δημογραφικ­ές εξελίξεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού υπονομεύου­ν την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε μακροχρόνι­ο ορίζοντα.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι χρόνιες παθογένειε­ς της ελληνικής πραγματικό­τητας -που ενδεχομένω­ς ήταν οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης- και οι οποίες στο διάστημα των οκτώ ετών δεν θεραπεύθηκ­αν. Και οι παθογένειε­ς αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προωθήσει τολμηρές και απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ακόμη και τώρα, είναι εμφανές ότι δεν έχει εδραιωθεί η αντίληψη της ανάγκης μεγάλων αλλαγών σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, το εκπαιδευτι­κό σύστημα και η δικαιοσύνη.

Το πολιτικό προσωπικό μοιάζει κολλημένο στο χθες, έτοιμο να υποπέσει με ευκολία σε πρακτικές του παρελθόντο­ς που γέννησαν και διαιώνισαν την κρίση. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. Αλλά πρέπει να τα κάνει η ίδια για τον εαυτό της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα Γερμανός οικονομολό­γος. Και το ουσιαστικό στοίχημα της «επόμενης μέρας» είναι ακριβώς αυτό. Μια πειστική απόδειξη ότι η χώρα αποφάσισε πραγματικά να αλλάξει σελίδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece