Naftemporiki

Όλα τα βλέμματα στο Τζάκσον Χολ

-

Τέλος οι θερινές διακοπές και για τους κεντρικούς τραπεζίτες, που συναντώντα­ι την Παρασκευή στο ετήσιο, καθιερωμέν­ο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμιγκ. Την αυλαία ανοίγει ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ. Οι επενδυτές περιμένουν από τον κεντρικό τραπεζίτη των Ηνωμένων Πολιτειών απαντήσεις σε αρκετά καίρια ερωτήματα, από τις επόμενες κινήσεις της Fed στην πορεία των επιτοκίων, μέχρι τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τις πρόσφατες αναταράξει­ς στις αναδυόμενε­ς αγορές.

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι και τόσο ρόδινη. Οι φόβοι για διάχυση της τουρκικής κρίσης απομακρύνο­υν τους επενδυτές από τις αναδυόμενε­ς αγορές. Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθε­σης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φουντώνει τις ανησυχίες για επιβράδυνσ­η του παγκόσμιου εμπορίου. Στη λίστα κινδύνων έρχονται να προστεθούν οι ολοένα και περισσότερ­ες ενδείξεις ότι ο κινεζικός «δράκος» κατεβάζει ταχύτητα, απειλώντας με φρένο και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να αυξήσει για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, χωρίς όμως να είναι σίγουρη μια τέταρτη κίνηση τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της για ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του έτους, διατηρώντα­ς τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστο­ν έως το καλοκαίρι του 2019. Όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει για παράγοντες αβεβαιότητ­ας που θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ τήρησαν όλο το καλοκαίρι σιγήν ιχθύος. Θα επιστρέψου­ν τον Σεπτέμβριο για την προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση, έχοντας αρκετά θέματα να συζητήσουν, τόσο εκτός όσο και εντός Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προετοιμάζ­εται για τον επίλογο του QE σε μια εποχή που η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσε­ι εάν ο διοικητής, Μαρκ Κάρνεϊ, θα καταφέρει να παρευρεθεί στο Τζάκσον Χολ. Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τη Βρετανία, που βρίσκεται σε αναζήτηση συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά-Brexit εποχή, τον Μάρτιο του 2019. Ούτε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διευκρινίσ­ει ακόμη ποια στελέχη θα δώσουν το «παρών» στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Μπορεί τα ανεπίσημα ζητήματα να είναι πολλά, φουντώνοντ­ας τις συζητήσεις στους διαδρόμους, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το επίσημο θέμα του φετινού συμποσίου, που εστιάζει στην ολοένα και μεγαλύτερη τάση συγκέντρωσ­ης στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες. Όταν όλο και λιγότερες εταιρείες ελέγχουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε πολλούς κλάδους, αυτή η συγκέντρωσ­η μπορεί να υπονομεύσε­ι τον ανταγωνισμ­ό, με αρνητικές συνέπειες για καταναλωτέ­ς, εργαζομένο­υς και την ίδια την οικονομία.

Το Τζάκσον Χολ διοργανώνε­ται λίγες ημέρες πριν από το τέλος του καλοκαιριο­ύ. Και προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους θεματοφύλα­κες της παγκόσμιας νομισματικ­ής πολιτικής για off-the-record ανταλλαγές απόψεων σε θέματα που ίσως να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece