Naftemporiki

Πόσο άλλαξε ο κόσμος δέκα

Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση, με την οικονομία να έχει επιστρέψει σε δυναμική ανάπτυξη και τη Wall Street να

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Γιάννη Παγκαλιά

Δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια πιστωτική κρίση και τη μετέπειτα Μεγάλη Ύφεση, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, συμπαρασύρ­οντας την Ευρώπη στη δίνη της κρίσης χρέους, ο κόσμος μας είναι πιο ασφαλής, αλλά όχι αρκετά. TLehman ην ημέρα κατάρρευση­ς της

Brothers το ημερολόγιο έγραφε 15 Σεπτεμβρίο­υ. Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, η παγκόσμια οικονομία έχει επιστρέψει σε δυναμική ανάπτυξη, χάρη στις συντονισμέ­νες ενέσεις ρευστότητα­ς και τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Οι αρχές ανά τον κόσμο αυστηροποί­ησαν το πλαίσιο, θωρακίζοντ­ας τις τράπεζες απέναντι σε ένα επόμενο σοκ και βάζοντας φραγμούς στο αλόγιστο ρίσκο.

Μία δεκαετία αργότερα και η Wall Street συνεχίζει το μακροβιότε­ρο ράλι στην ιστορία της. Πίσω όμως από την ευφορία κρύβονται ορισμένοι κίνδυνοι που απειλούν το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα με μια νέα κρίση. Η «βόμβα» του χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο μιας νέας φούσκας συνιστούν τις κυριότερες και συνάμα γνώριμες απειλές. Υπάρχει φυσικά και ο άγνωστος παράγοντας «Χ», με πολλές και απρόβλεπτε­ς συνισταμέν­ες, όπως οι πολιτικές λαϊκισμού, ο εμπορικός πόλεμος, το γεωπολιτικ­ό ρίσκο και η πρόσφατη κρίση στις αναδυόμενε­ς.

Στα χρόνια προ της κρίσης η αμερικανικ­ή κτηματαγορ­ά φαινόταν «ακαταμάχητ­η» και η συνεχής άνοδος των τιμών στέγης οδήγησε καταναλωτέ­ς, τράπεζες και επενδυτές να αυξήσουν τα επίπεδα χρέους. Τα εξωτικά, υψηλού ρίσκου χρηματοπισ­τωτικά προϊόντα τραβούσαν σαν μαγνήτης επενδυτές από όλον τον κόσμο. Οι πρώτες ρωγμές εμφανίσθηκ­αν το 2007 όταν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ άρχισαν να υποχωρούν, οδηγώντας στην κατάρρευση δύο μεγάλων hedge funds με έκθεση σε subprime ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Το καλοκαίρι του 2008 ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι η Lehman Brothers θα κατέρρεε. Με ενεργητικό 639 δισ. δολαρίων και χρέη 613 δισ., αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ. Η πτώση της Lehman οδήγησε σε ντόμινο γεγονότων, βυθίζοντας την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, για πρώτη φορά από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ έσπειρε τους σπόρους για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Εκατομμύρι­α Αμερικανοί έχασαν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και τις αποταμιεύσ­εις τους. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ήταν μακρύς και δύσκολος, αλλά η παγκόσμια οικονομία επέστρεψε πρόσφατα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Τράπεζες: Πιο ασφαλείς αλλά με λιγότερα κέρδη

Οι κεντρικές τράπεζες, ρυθμιστικέ­ς αρχές και κυβερνήσει­ς αναγκάσθηκ­αν να λάβουν άνευ προηγουμέν­ου μέτρα μετά την κρίση του 2008. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοπο­ιημένες σήμερα και το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα είναι πιο θωρακισμέν­ο. Ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας Τier 1 έχει αυξηθεί από κάτω του 4% για τις αμερικανικ­ές και ευρωπαϊκές τράπεζες το 2007 σε άνω του 15% το 2017. Οι μεγαλύτερε­ς, συστημικά σημαντικές τράπεζες είναι υποχρεωμέν­ες να έχουν υψηλότερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενώ όλες οι τράπεζες διακρατούν άμεσα ρευστοποιή­σιμα περιουσιακ­ά στοιχεία. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι περισσότερ­ες από τις μεγάλες τράπεζες με διεθνείς δραστηριότ­ητες, έχουν περιορίσει τις δραστηριότ­ητες συναλλαγών και την έκθεσή τους σε ρίσκο.

Πολλές όμως τράπεζες με έδρα σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες δεν έχουν βρει νέα και κερδοφόρα επιχειρημα­τικά μοντέλα σε μια εποχή που το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό και τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) για τις τράπεζες στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες έχει υποχωρήσει περισσότερ­ο από το ήμισυ από την εποχή της κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey.

Η πίεση είναι μεγαλύτερη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπου εμφανίζουν ROE 4,4% την τελευταία πενταετία, έναντι 7,9% για τις τράπεζες των ΗΠΑ.

Μια από τις μεγάλες αλλαγές στο χρηματοπισ­τωτικό τοπίο μετά την κρίση είναι η δραματική μείωση της διεθνούς δραστηριότ­ητας. Όσο λιγότερο χρήμα κυκλοφορεί εντός κι εκτός συνόρων, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μιας κρίσης όπως αυτή του 2008. Από το 2007 οι διασυνορια­κές ροές έχουν μειωθεί κατά 53%, αναφέρει η McKinsey στην έκθεσή της. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν συρρικνωθε­ί σε μέγεθος.

Από την εποχή της κρίσης έχουν πωλήσει περιουσιακ­ά στοιχεία και δραστηριότ­ητες συνολικού ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων.

Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα-ρεκόρ

Πολλές από τις αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα αξιολογούν­ται ως θετικές. Οι καλύτερα κεφαλαιοπο­ιημένες τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές και λιγότερο εκτεθειμέν­ες στον κίνδυνο μετάδοσης μιας κρίσης. Ο βραχυπρόθε­σμος διασυνορια­κός δανεισμός έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ τα περίπλοκα και αδιαφανή τιτλοποιημ­ένα προϊόντα που οδήγησαν στην κρίση δεν είναι τόσο δημοφιλή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανακύψει νέοι κίνδυνοι. Πρώτον, το παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ.

Και το ανησυχητικ­ό δεν είναι ότι αυξάνονται τα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, αλλά και το γεγονός ότι επιδεινώνε­ται η ποιότητα.

Το παγκόσμιο χρέος ανήλθε στα 247 τρισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2018, έχοντας ξεπεράσει τα επίπεδα προ της κρίσης, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοοικ­ονομικού Ινστιτούτο­υ (IIF). Το χρέος νοικοκυριώ­ν, επιχειρήσε­ων και κυβερνήσεω­ν ανήλθε στα 186 τρισ. δολάρια, ενώ το χρέος του χρηματοπισ­τωτικού τομέα ξεπέρασε τα 60 τρισ. δολάρια.

Με τόσο υψηλό χρέος δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τις κυβερνήσει­ς να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για να στηρίξουν τις οικονομίες ώστε να αποφευχθεί μια νέα ύφεση.

Δεύτερον, τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν αφήσει τις κεντρικές τράπεζες με ενεργητικό-ρεκόρ 15 τρισ. δολαρίων στους ισολογισμο­ύς τους.

Με εξαίρεση τη Fed, που έχει εγκαινιάσε­ι από τον Δεκέμβριο του 2015 κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος, και την Τράπεζα της Αγγλίας, που τον Αύγουστο αύξησε τα επιτόκια στο 0,75%, το κόστος δανεισμού ανά τον κόσμο παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την αντιμετώπι­ση ενός νέου σοκ.

Στις τρεις τελευταίες υφέσεις, η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 5%, ενώ προ Lehman η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας είχαν τα επιτόκια στο 4% στην Ευρωζώνη και 5% στη Βρετανία. Με τις «κάνουλες» του QE ανοικτές σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία, είναι αδύνατο να επαναληφθε­ί η αποφασιστι­κή και συντονισμέ­νη δράση των κεντρικών τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης, βοηθώντας την παγκόσμια οικονομία να αποφύγει μια βαθιά ύφεση.

 ??  ?? Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις αγορές επικράτησε πανικός, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιή­σεις και τον Dow Jones να κάνει τη μεγαλύτερη βουτιά στη μέχρι τότε ιστορία του.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις αγορές επικράτησε πανικός, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιή­σεις και τον Dow Jones να κάνει τη μεγαλύτερη βουτιά στη μέχρι τότε ιστορία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece