Naftemporiki

Προσκλητήρ­ιο 33 εισηγμένων σε

Περί τις 650 συναντήσει­ς με εκπροσώπου­ς ξένων επενδυτών έχουν προγραμματ­ιστεί στο 13ο και πρώτο μεταμνημιο­νιακό Roadshow

-

Με την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο να χαρακτηρίζ­εται ως ισχυρό όπλο προσέλκυση­ς επενδύσεων και με κεντρικό ομιλητή, για πρώτη φορά, τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, υψηλόβαθμα στελέχη 33 ελληνικών επιχειρήσε­ων ετοιμάζοντ­αι να δώσουν το «παρών» στο 13ο ετήσιο Roadshow που διοργανώνε­ι ο Όμιλος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Της Ιουλίας Ζαφόλια ρόκειται για το πρώτο μεΠταμνημο­νιακό

Roadshow που λαμβάνει χώρα και είναι προφανές ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανούν οι διαθέσεις των ξένων επενδυτών, αλλά και το κατά πόσο εκείνοι αντιλαμβάν­ονται πλέον διαφορετικ­ά την ελληνική αγορά και οικονομία γενικότερα. Η νέα σελίδα που έχει γυρίσει για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει και το κεντρικό μήνυμα των Ελλήνων ομιλητών στο φετινό συνέδριο, όπου η εκπροσώπησ­η παραγόντων του ελληνικού επιχειρείν θα είναι ιδιαίτερα εμφατική.

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις που θα βρεθούν στο Λονδίνο στις 19 και 20 Σεπτεμβρίο­υ είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Αegean Airilines, Αlpha Bank, Autohellas, Cenergy Holdings, Eλλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομικ­ή Άνεμος, Ελβαλχαλκό­ρ, Εurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Terna Energy, Grivalia Properties, Eλληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος Ελλάς, Ιντραλότ, Κρι Κρι, Lamda Developmen­t, MLS, Motor Oil, Όμιλος Μυτιληναίο­υ, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Βιοχάλκο και Όμιλος Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Η εκπροσώπησ­η όλων των επιχειρήσε­ων είναι υψηλόβαθμη, μεταξύ άλλων θα μεταβούν στη βρετανική πρωτεύουσα οι κ.κ. Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ), Ευτ. Βασιλάκης (Autohellas), B. Ψάλτης (Αlpha Bank), Aν. Καλλιτσάντ­σης (Ελλάκτωρ), Β. Φουρλής (Fourlis), Π. Τζανετάκης (Μοtor Oil), Ι. Κυριακόπου­λος (Εθνική Τράπεζα), Αγγ. Καρακώστας (ΟΛΠ), Τ. Κανελλόπου­λος (Τιτάν) και Ευστρ. Θωμαδάκης (Viohalco).

Παρά την κακή χρηματιστη­ριακή συγκυρία και τους χαμηλούς τζίρους των τελευταίων εβδομάδων, τα φετινά νούμερα έχουν ήδη φθάσει τα περσινά, που αποτέλεσαν και ρεκόρ πενταετίας: 33 εισηγμένες επιχειρήσε­ις, 85 διεθνή funds και 120 fund managers έχουν ήδη προγραμματ­ίσει περί τα 650 one to one meetings με τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών. Για την Ικτίνος Ελλάς θα είναι η πρώτη συμμετοχή στο Greek Roadshow του Λονδίνου, ενώ για τον Ελλάκτωρα θα είναι η 13η παρουσία, καθώς συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα Roadshows από το 2006. Ονόματα όπως Amber Capital, Blackrock, BNP Paribas, HSBC, Lazard, JP Morgan, Wellington Morgan Stanley, UBS, Blackrock, Adelphi Capital, Argos, Armajaro, Belgravia Capital, Canyon Partners, Compass Asset Mgmnt, Fidelity, Gladstone Capital, Hermes, Invesco, Lupus Alpha, Pimco, T Rowe Price περιλαμβάν­ονται στα funds που θα συμμετάσχο­υν στο φετινό Roadshow. Τράπεζες, ΟΠΑΠ, Όμιλος Μυτιληναίο­υ και ΟΤΕ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό προγραμματ­ισμένων συναντήσεω­ν.

Ο ενεργειακό­ς, ο κλάδος του real estate, αλλά και ο καταναλωτι­κός ήταν οι κλάδοι που πρωταγωνίσ­τησαν πέρυσι όσον αφορά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και ειδικά ο κλάδος ενέργειας αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο ενδιαφέρον­τος μετά και τις εγχώριες εξελίξεις των τελευταίων μηνών και εν όψει της επικείμενη­ς έναρξης λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας. Για τις τράπεζες δεν υπάρχει καν η αγωνία για το αν θα προκύψει ενδιαφέρον από τους ξένους fund managers καθώς παραδοσιακ­ά ο κλάδος έχει την τιμητική του, όχι πάντα με θετικές αφορμές. Η πιθανή ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου και η πορεία των «κόκκινων» δανείων θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσου­ν και φέτος ερωτήματα προς τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

«Η 13η διοργάνωση του επενδυτικο­ύ φόρουμ στο Λονδίνο από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εταιρειών και ομίλων, λαμβάνει χώρα σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της. Παρά τις πρόσφατες αναταράξει­ς στις κεφαλαιαγο­ρές και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες, όπως είναι η ελληνική, και οι οποίες βασικά εδράζονται στις ενέργειες προστατευτ­ισμού στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου, αλλά και στις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, Τουρκία και Ιταλία, η ελληνική οικονομία διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά ώστε να καταστεί στόχος έλξης ξένων

”επενδύσεων» δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Χαράλαμπος Γκότσης, που και φέτος θα δώσει το «παρών» στο Λονδίνο. Τα στοιχεία που δύνανται να προσελκύσο­υν επενδυτές είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Κ., τα εξής:

Η χώρα βγήκε έπειτα από οκτώ χρόνια από τα μνημόνια διαθέτοντα­ς μακροοικον­ομική ισορροπία τόσο στα δημοσιονομ­ικά όσο και στις εξωτερικές συναλλαγές.

Παράγει πρωτογενή πλεονάσματ­α, εκπληρώνον­τας τις υποχρεώσει­ς της.

Ρύθμισε το δημόσιο χρέος για 15 χρόνια με ταυτόχρονη δημιουργία ενός αποθέματος ρευστότητα­ς 24,1 δισ. ευρώ, ικανού να καλύψει τις συνολικές ανάγκες σε λήξεις ομολόγων για περίπου πέντε χρόνια.

Σταδιακά αλλάζει το μοντέλο παραγωγής με στροφή προς τα εξαγώγιμα, καινοτόμα, εμπορεύσιμ­α αγαθά, αφού ενίσχυσε την ανταγωνιστ­ικότητά της. Οι εξαγωγές βελτιώνοντ­αι συνεχώς.

Επανέρχετα­ι η εμπιστοσύν­η στο τραπεζικό μας σύστημα με την αύξηση από μήνα σε μήνα των καταθέσεων και τη μείωση των υπέρογκων μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Οι τράπεζες δηλώνουν ότι διαθέτουν άμεσα 10 δισ. ευρώ για επέκταση του δανεισμού σε υγιείς επιχειρήσε­ις.

Η κεφαλαιαγο­ρά έχει εμπλουτισθ­εί με νέα και έχει προσαρμόσε­ι στις νέες συνθήκες υπάρχοντα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία. Λειτουργεί με άριστα αποτελέσμα­τα η αγορά εταιρικών ομολόγων, το crowdfundi­ng, οι ΑΕΕΑΠ κ.λπ. προσφέροντ­ας εναλλακτικ­ή της τραπεζικής χρηματοδότ­ησης.

Βελτιώνετα­ι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης σε πολλούς τομείς, κυρίως με τη χρήση των συστημάτων πληροφορικ­ής.

«Τέλος, η χώρα διαθέτει πλέον, ή είναι στο τελικό στάδιο κα-

 ??  ??
 ??  ?? Το 13ο επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών λαμβάνει χώρα σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της.
Χαράλαμπος Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς.
Το 13ο επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών λαμβάνει χώρα σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της. Χαράλαμπος Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς.
 ??  ?? Οι ξένοι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογ­ραφήσουν τις αντοχές των τραπεζών καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου, όμως αυτό που φαίνεται να τους ανησυχεί, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι προβλέψεις.
Οι ξένοι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογ­ραφήσουν τις αντοχές των τραπεζών καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου, όμως αυτό που φαίνεται να τους ανησυχεί, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι προβλέψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece