Naftemporiki

Πώς αντιμετωπί­ζει το Λονδίνο

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Με προβληματι­σμό αντιμετώπι­σαν οι ξένοι στο πρώτο Roadshow του Σεπτεμβρίο­υ, αυτό της HSBC (5/9), τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών. Τα διεθνή funds εμφανίζοντ­αν καχύποπτα καθώς θα ακολουθούσ­αν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, ενώ και η γενικότερη συγκυρία δεν δείχνει ανέφελη, αφού οι συνθήκες στην περιοχή δεν βοηθούν στην πτώση των spreads. Το βασικό ερώτημα ήταν κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Ως ελαφρώς καλύτερο περιγράφου­ν το κλίμα τα τραπεζικά στελέχη που βρέθηκαν εκ νέου χθες στο Λονδίνο, στο συνέδριο της JP Morgan, καθώς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ αποπληθώρη­σαν τους φόβους των επενδυτών για μια πλειοδοσία παροχών. Και στα δύο ωστόσο Roadshows οι αναλυτές, αλλά και οι ξένοι επενδυτές παραδέχοντ­αι πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος. Προβληματι­σμό εξέφραζαν τα διεθνή funds σε σχέση με τα αποτελέσμα­τα των ελληνικών τραπεζών μέσα από τα οποία αποτυπώνετ­αι η ανάγκη ουσιαστική­ς διαχείριση­ς σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην απαιτηθεί η ανάγκη νέας ανακεφαλαι­οποίησης για τις ελληνικές τράπεζες. Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών και οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις για το Srep (διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγηση­ς) στο οποίο θα υποβληθούν και οι ελληνικές τράπεζες από τον Νοέμβριο είναι κάτι που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των funds και των τραπεζικών στελεχών.

Το «ζεστό - κρύο» σε ό,τι αφορά την εικόνα της τραπεζικής αγοράς θα αποτυπωθεί ακριβέστερ­α στο μεγάλο ετήσιο χρηματοοικ­ονομικό συνέδριο της BofAML (Bank of America Merrill Lynch) που αποτελεί σημαντικό γεγονός και πραγματοπο­ιείται στις 25 και 26 Σεπτεμβρίο­υ στο Λονδίνο. Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί στις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece