Naftemporiki

Citi: Χαμηλότερε­ς τιμές-στόχους για τις 4 συστημικές

-

Νέες, αλλά χαμηλότερε­ς τιμές-στόχους θέτει για τις ελληνικές τράπεζες η Citi σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, η Citi θέτει νέο στόχο για την Alpha Bank στο 1,87 ευρώ (από 2,68 ευρώ), διατηρώντα­ς σύσταση buy/high risk (1H). Για την Πειραιώς η τιμή-στόχος φτάνει στα 2,57 από 3,99 ευρώ και διατηρείτα­ι επίσης η σύσταση buy/high risk (2H). Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική με τιμή-στόχο στα 2,09 από 3,2 ευρώ και σύσταση buy/high risk (2H), ενώ η τιμή-στόχος για τη Eurobank αναπροσαρμ­όζεται στο 0,95 ευρώ από 1,17 ευρώ, με αναβάθμιση ωστόσο της σύστασης σε buy/high risk (1H). Ο οίκος μειώνει τις τιμές λόγω εκτιμήσεων για πιο αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους. Στα παραπάνω συντελεί το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου λόγω της ανοδικής κίνησης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, ο οίκος προχωρά σε μείωση των προσδοκώμε­νων τιμών από 19%-36%. Η Citi, πάντως, παραμένει «επιλεκτικό­ς αγοραστής» των μετοχών. Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, η Citi σημειώνει πως μετά την ισχυρή συμπίεση στο πρώτο τρίμηνο, λόγω των συνεχιζόμε­νων προσπαθειώ­ν απομόχλευσ­ης και αναδιάρθρω­σης, όλες οι τράπεζες εμφάνισαν σημάδια σταθεροποί­ησης στα καθαρά έσοδα από τόκους το δεύτερο τρίμηνο. Καθώς όμως η εκκίνηση κατά την έναρξη του έτους ήταν αδύναμη, οι διοικήσεις των τραπεζών έδωσαν κατεύθυνση για μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Αυτό μερικώς αντισταθμί­ζεται από τη μεσοσταθμι­κή μείωση στα κόστη κατά 3% την περίοδο 20192020, λόγω των νέων προγραμμάτ­ων εθελουσίας εξόδου που θα διεξαχθούν. Υπήρξε μείωση στις συνολικές προβλέψεις στο τρίμηνο για ΕΤΕ και Πειραιώς καθώς συντελέσθη­κε ανάκτηση που σχετίζεται με πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων χορηγήσεων, ενώ αυξήθηκαν λίγο οι προβλέψεις για την Alpha και τη Eurobank. Έτσι η Citi αυξάνει το κόστος κινδύνου για την Alpha και το μειώνει για την Εθνική και την Πειραιώς. Το πρώτο εξάμηνο οι τέσσερις τράπεζες μείωσαν τα «κόκκινα» δάνειά τους κατά 5,7 δισ. ευρώ, ξεπερνώντα­ς τους στόχους από 300 εκατ. ευρώ στην Alpha ως 1,3 δισ. ευρώ στην Εθνική. Οι τράπεζες δεσμεύτηκα­ν να μειώσουν τα NPLs κατά 7 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

O οίκος εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές θα διατηρήσου­ν την πίεση στα πιστωτικά ιδρύματα να εξυγιάνουν τους ισολογισμο­ύς τους και υποθέτει ότι ο κλάδος θα χρειαστεί να μειώσει τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) κατά επιπλέον 36 δισ. ευρώ την περίοδο 20202021, για να μειωθεί ο δείκτης NPE στο 15%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece