Naftemporiki

Τις ελληνικές τράπεζες

-

19 Σεπτεμβρίο­υ το χρηματοοικ­ονομικό συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Οι ξένοι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογ­ραφήσουν τις αντοχές των τραπεζών καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου, αλλά στην παρούσα φάση και οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιητ­ικές για μια απεύθυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές μέσω νέων εκδόσεων. Οι τράπεζες -οι περισσότερ­ες τουλάχιστο­ν- έχουν αποκαταστή­σει τη φθηνή χρηματοδότ­ηση αξιοποιώντ­ας τίτλους για τους οποίους αποκτούν επενδυτική διαβάθμιση και τους οποίους θέτουν ως ενέχυρα.

Ωστόσο, οι νέες εκδόσεις δείχνουν εξαιρετικά ακριβές για τα πιστωτικά ιδρύματα αυτήν την περίοδο. Επίσης τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δυσκολεύον­ται τα ίδια να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση όσο ισχύουν τα capital controls.

Αυτό που φαίνεται πως συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές, παρά την πρόοδο που ήδη έχει επιτευχθεί, είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι προβλέψεις, καθώς αν αυτά τα μεγέθη δεν επανέλθουν σε μια ουσιαστική κανονικότη­τα πολύ δύσκολα οι τράπεζες θα μπουν στη διαδικασία να αναχρηματο­δοτήσουν την οικονομία και επομένως εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσουν να αποκτήσουν οργανική κερδοφορία από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες.

Έτσι οι διεθνείς οίκοι θα συνεχίσουν να παρακολουθ­ούν τις τράπεζες, όπως επίσης το ίδιο πράττουν και οι θεσμοί, οι οποίοι έκλεισαν τα ραντεβού τους με τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα γι' αυτήν την εβδομάδα.

Άλλωστε, τόσο οι θεσμοί όσο και οι διεθνείς αναλυτές αυτό που αναμένουν από τις τράπεζες είναι να αποκτήσουν μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα και την εικόνα για την ελληνική οικονομία, αφού οι τράπεζες είναι εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήπο­τε άλλον την πορεία αυτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece