Naftemporiki

Αναβάθμιση και από τον ιαπωνικό R&I

-

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε και ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς R&I (Rating and Investment Informatio­n). Ειδικότερα, ο R&I αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από CCC+, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμε­νος τη βελτίωση στη διάρθρωση της χρηματοδότ­ησης του Δημοσίου, στη δημοσιονομ­ική κατάσταση και στη βιωσιμότητ­α του χρέους. Σύμφωνα με τον οίκο, τα μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης για την Ελλάδα τον Ιούνιο, «θα βοηθήσουν να μειωθούν οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της κυβέρνησης και πιθανόν θα μειώσουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας είναι ένας ακόμα θετικός παράγοντας, επισημαίνε­ι ο οίκος.

Στην έκθεση που συνοδεύει την αναγγελία της αναβάθμιση­ς, ο R&I σημειώνει πως «θα παρακολουθ­εί εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομ­ική βελτίωση ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες και παράλληλα να εφαρμόσει σταθερά το μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμά της, όπως έχει δεσμευθεί».

Αναφερόμεν­ος στις διεθνείς οικονομικέ­ς εξελίξεις, αναφέρει ότι παράγοντες όπως οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο και η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενω­ν αγορών ενισχύουν την αβεβαιότητ­α για τις μελλοντικέ­ς προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπισ­τωτικών αγορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece