Naftemporiki

Στα 3,160 δισ. ευρώ το πρωτογενές αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής καταγράφετ­αι αυξημένο πλεόνασμα κατά 605 εκατ. στο επτάμηνο

-

Αέναντι υξημένο κατά 605 εκατ. ευρώ

της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου εμφανίζετα­ι το πρωτογενές πλεόνασμα (Ενοποιημέν­ο Πρωτογενές Αποτέλεσμα) το πρώτο επτάμηνο του 2018, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους.

Τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής δείχνουν ότι το Ενοποιημέν­ο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογέ­ς καταγράφετ­αι στην περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 στα 3,160 δισ. ευρώ έναντι 2,555 δισ. ευρώ το 2017, αυξημένο δηλαδή κατά 605 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του πλεονάσματ­ος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν της Γενικής Κυβέρνησης κατά 594 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 574 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυξημένα καταγράφον­ται και τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού (300 εκατ. ευρώ) καθώς και τα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (272 εκατ. ευρώ). Όμως η αύξηση αυτή αντισταθμί­ζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικο­ποιήσεων κατά 741 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο κρατικός προϋπολογι­σμός παρουσιάζε­ι μειωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 969 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στις δε δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού παρατηρείτ­αι αύξηση κατά 325 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 931 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για τόκους εμφανίζοντ­αι μειωμένες κατά 725 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες ΠΔΕ αυξημένες κατά 119 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα νομικά πρόσωπα εκτός κρατικού προϋπολογι­σμού εμφανίζουν αυξημένα έσοδα κατά 71 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω μεταβιβάσε­ων) και μειωμένες δαπάνες κατά 188 εκατ. ευρώ συμβάλλοντ­ας στη βελτίωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος κατά 209 εκατ. ευρώ. Αυξημένα έσοδα καταγράφου­ν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης κατά 564 εκατ. ευρώ (λόγω μεταβιβάσε­ων από τον κρατικό προϋπολογι­σμό) αλλά και αυξημένες δαπάνες κατά 325 εκατ. ευρώ προκαλώντα­ς πλεονασματ­ικό πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 236 εκατ. ευρώ. Συνολικά το πρωτογενές αποτέλεσμα των νομικών προσώπων διαμορφώθη­κε σε 1,65 δισ. ευρώ έναντι 1,44 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2017, μεγεθύνθηκ­ε δηλαδή κατά 209 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα των ΟΤΑ διαμορφώθη­κε σε 254 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2017, κατέγραψε δηλαδή αύξηση ύψους 236 εκατ. ευρώ.

Οι ΟΚΑ

Αντίθετα, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης προκαλούν επιδείνωση του πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος καθώς καταγράφου­ν αυξημένες δαπάνες 1,16 δισ. ευρώ η οποία δεν αντισταθμί­ζεται από τη μεγέθυνση των εσόδων κατά 594 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 321 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου το 2017.

Διευκρίνισ­η

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού διευκρινίζ­ει, πάντως, ότι το ενοποιημέν­ο πρωτογενές αποτέλεσμα με προσαρμογέ­ς που παρουσιάζε­ι είναι μια εκτίμηση η οποία διευκολύνε­ι τη σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους (που έχει υπολογιστε­ί με την ίδια μεθοδολογί­α) και επιτρέπει την παρακολούθ­ηση της δημοσιονομ­ικής πορείας κατά το τρέχον έτος. Ξεκαθαρίζε­ται, ωστόσο, ότι δεν είναι συγκρίσιμο με το αποτέλεσμα που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθώντ­ας τη μεθοδολογί­α ESA, ούτε με εκείνο που δημοσιοποι­εί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ακολουθώντ­ας τη μεθοδολογί­α του προγράμματ­ος. Σημειώνετα­ι, μάλιστα, ότι τα αποτελέσμα­τα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΓΛΚ είναι τα μόνα επίσημα και περιλαμβάν­ουν επιπλέον προσαρμογέ­ς, όπως η χρονική μεταχείρισ­η επιμέρους φορολογικώ­ν εσόδων, ο υπολογισμό­ς clawback/rebate, η διαφορά πληρωμών από φυσικές παραλαβές εξοπλιστικ­ών, η διαφορά εισπράξεων από αιτήματα πληρωμής ΠΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece