Naftemporiki

«Γέφυρα της Ευρώπης και όχι πρόβλημά της»

-

M«Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην επίσημη ομιλία του στο δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνογερμ­ανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίο­υ, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκ­η, με την υποστήριξη του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ. Αναλυτικότ­ερα ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η συνεισφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι η γεωγραφική της θέση ως γέφυρα με την Ανατολή -όπως στην περίπτωση της Κίνας έτσι και στην Ινδία- βασισμένη πάντα σε μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Αναφέρθηκε στην κρίση, χαρακτηρίζ­οντάς την στην ουσία μία κρίση ανταγωνιστ­ικότητας που δεν ήρθε τυχαία, καθώς και στις ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις που θα πρέπει να γίνουν. Τόνισε δε τη σημαντικότ­ητα του χαρτοφυλακ­ίου της βιομηχανία­ς, προσθέτοντ­ας ότι απουσία του τομέα της μεταποίηση­ς δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Πιτσιόρλας εστίασε στην 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, μίλησε για τις συγκλονιστ­ικές εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και την αναγκαιότη­τα η Ελλάδα να κατακτήσει αυτόν τον στόχο, προκειμένο­υ να μπορέσει να είναι ανταγωνιστ­ική.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικώ­ν & Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδ­ης, σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος συγκέντρωσ­ε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών, τόσο ως προς τον αριθμό αιτήσεων όσο και σε σχέση με τον προϋπολογι­σμό των επενδυτικώ­ν προτάσεων.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά -τουλάχιστο­νστη μεταπολιτε­υτική περίοδο η χώρα διαθέτει αναπτυξιακ­ή στρατηγική στις βασικές γραμμές της οποίας συμφωνεί η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων.

Η ειδική γραμματέας Διαχείριση­ς Τομεακών Επιχειρησι­ακών Προγραμμάτ­ων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, Ευγενία Φωτονιάτα, στην παρέμβασή της ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τις προτεραιότ­ητες, πάνω στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece