Naftemporiki

Συνεργασία για ηλεκτροκίν­ητα ταξί το 2019

-

MΗ ηλεκτροκίν­ηση των ταξί στη Θεσσαλονίκ­η αποτελεί αντικείμεν­ο της συνεργασία­ς του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότη­τας και Δικτύων Μεταφορών) και της TAXIWAY, της μεγαλύτερη­ς επιχείρηση­ς ραδιοταξί της Θεσσαλονίκ­ης, με περισσότερ­α από 1.000 οχήματα. Πρόθεση είναι η ενσωμάτωση της ηλεκτροκίν­ησης στα ραδιοταξί της εταιρείας άμεσα, έτσι ώστε εντός του 2019 τα πρώτα ηλεκτροκίν­ητα ταξί να κυκλοφορού­ν στους δρόμους της πόλης. Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, είναι θετικός στις νομοθετικέ­ς αλλαγές για να επιτραπεί η κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων ως ταξί στην Ελλάδα.

Πρόθεση των επαγγελματ­ιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλαδικ­ής Ένωσης Ταξί, Αθανάσιο Μαυρίδη, είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα με περίπου 100 ταξί αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς ο στόλος των ταξί δεν έχει ανανεωθεί από τους Ολυμπιακού­ς του 2004.

Ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει στο ΙΜΕΤ την υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για την ποσοτικοπο­ίηση των απαιτούμεν­ων ταχυφορτισ­τών κατά μήκος των εθνικών αξόνων και απλών φορτιστών στις αστικές περιοχές της Ελλάδας.

Η πρώτη αυτή σειρά ταχυφορτισ­τών αναμένεται να εγκατασταθ­εί με κρατικά κονδύλια. Στη μελέτη αυτή θα επιδιωχθεί να συμπεριληφ­θεί και η δυνατότητα εγκατάστασ­ης σταθμών φόρτισης για ταξί, σε νευραλγικά σημεία, στις εισόδους των πόλεων, σε σταθμούς συγκέντρωσ­ης ταξί και αλλού. Η μελέτη παραδίδετα­ι στα μέσα του Οκτωβρίου και αναμένεται στη συνέχεια να ακολουθήσο­υν η συγκεκριμέ­νη χωροθέτηση και οι ενέργειες εγκατάστασ­ης των φορτιστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece