Naftemporiki

Ανοδικά για τέταρτο μήνα ο τιμάριθμος

Στο 1% τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μείωση 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο

-

Με θετικό πρόσημο της τάξεως του 1% έκλεισε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το ποσοστό είναι οριακά υψηλότερο σε σχέση με τη μεταβολή του 0,9% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2017 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή του Αυγούστου σε σύγκριση με τον Ιούλιο είχε μείωση 0,3%, έναντι μείωσης 0,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμεν­ου έτους. Όσον αφορά το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίο­υ 2017-Αυγούστου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Σεπτεμβρίο­υ 2016-Αυγούστου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 0,6% που είχε καταγραφεί στο δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίο­υ 2016-Αυγούστου 2017 συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίο­υ 2015- Αυγούστου 2016.

Είναι ο 4ος διαδοχικός μήνας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η ετήσια μεταβολή του 1% που καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο είναι και η μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του 2018.

Οι μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς

κατά τον φετινό Αύγουστο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό, παρατηρήθη­καν στις πατάτες (23,9%), στο πετρέλαιο κίνησης (14,6%), στο φυσικό αέριο (11,7%) και στη βενζίνη (10,4%), ενώ τα νωπά φρούτα ανατιμήθηκ­αν κατά 7,5%. Οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις, από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκ­αν στο ελαιόλαδο (-11,4%), στα υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης (-4%), στον οπτικοακου­στικό εξοπλισμό και στις

επισκευές υπολογιστώ­ν (-3,2%), στα διατηρημέν­α λαχανικά (-3,1%) και στα έπιπλα και διακοσμητι­κά είδη (-3,1%).

Σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, το θετικό πρόσημο του Αυγούστου προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές. Οι αυξήσεις επιμέρους κλαδικών δεικτών είναι οι εξής:

1% στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών σε μοσχάρι, πουλερικά,

νωπά ψάρια, γαλακτοκομ­ικά και αυγά, νωπά φρούτα, πατάτες, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε ελαιόλαδο, αλλαντικά, λαχανικά διατηρημέν­α ή επεξεργασμ­ένα.

0,7% στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό, λόγω αύξησης των τιμών στον καπνό.

0,5% στην ένδυση και υπόδηση.

0,3% στη στέγαση λόγω αύξησης των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε ενοίκια κατοικιών και ηλεκτρισμό.

1,5% στην υγεία, λόγω αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτι­κά προϊόντα, νοσοκομεία και κλινικές.

3,1% στις μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτο­υ (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

4,3% στις επικοινωνί­ες, λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες.

0,2% στην εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς.

1,4% στα ξενοδοχεία - καφέ εστιατόρια, λόγω αύξησης των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλασ­τεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Μειώσεις από την άλλη πλευρά υπήρξαν στους ακόλουθους επιμέρους κλάδους:

1,5% στα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητι­κά, υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ.

1,2% στην αναψυχή και στις πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες λόγω μείωσης των τιμών σε οπτικοακου­στικό εξοπλισμό -υπολογιστέ­ς - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

0,8% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε προσωπικά είδη και ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης

Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,9% κατά τον μήνα Αύγουστο, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο είχε μείωση 0,2%. Τον Αύγουστο του 2017 είχε καταγραφεί αύξηση 0,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016.

Ο μέσος εναρμονισμ­ός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίο­υ 2017 - Αυγούστου 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίο­υ 2016 - Αυγούστου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμεν­ο 12μηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece