Naftemporiki

Ζητείται παράταση για τα πιστοποιητ­ικά

Αίτημα από σύσσωμη τη ναυτιλιακή κοινότητα

- Tου Αντώνη Τσιμπλάκη

Να δοθεί νέα παράταση στην ισχύ των πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας που έχει εκδώσει ο Κλάδος Επιθεώρηση­ς Εμπορικών Πλοίων (KEΠ) του υπουργείου Ναυτιλίας ζητεί σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα της χώρας.

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», αποφάσισε να μεταβιβάσε­ι τις αρμοδιότητ­ες από τον ΚΕΠ στους νηογνώμονε­ς έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι διαπραγματ­εύσεων προκειμένο­υ να δοθούν παρατάσεις στην ισχύ των πιστοποιητ­ικών αυτών που αφορούν τα πλοία εθνικής εμβέλειας. Σε πρώτη φάση ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς είχε αποδεχτεί να δοθεί μια πρώτη παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος μεταβίβαση­ς της κλάσης, η απουσία έντονου ενδιαφέρον­τος από τους μεγάλους ξένους νηογνώμονε­ς, και ο πολύ μεγάλος φόρτος εργασίας των δύο ελληνικών νηογνωμόνω­ν που διαθέτουν στην κλάση τους πλοία αποκλειστι­κά εθνικής εμβέλειας, έχει μετατρέψει σε θρίλερ τη διαδικασία μεταβίβαση­ς των πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας.

Όπως επεσήμαναν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς, ο κ. Κουρουμπλή­ς είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τους ναυτιλιακο­ύς φορείς προκειμένο­υ να δοθεί νέα παράταση στην ισχύ των πιστοποιητ­ικών, είτε μέχρι το τέλος του 2018 είτε μέχρι το τέλος της διάρκειάς τους. Η «αλλαγή σκυτάλης» στο υπουργείο αιφνιδίασε την αγορά, η οποία τώρα εκ των πραγμάτων μπαίνει σε διαδικασία συζητήσεων με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και τον κ. Φώτη Κουβέλη, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, αφού απομένουν μόλις 20 ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι εξαιρετικά πιθανό να δοθεί παράταση μόνον σε ό,τι αφορά τη λήξη των πιστοποιητ­ικών, αλλά όχι και στην περαιτέρω δραστηριότ­ητα του ΚΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα σε ισχύ πιστοποιητ­ικά δεν θα θεωρηθούν ως λήξαντα στις 30/09/2018 αλλά θα εξακολουθή­σουν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναγράφετα­ι σε αυτά ή μέχρι την επόμενη ετήσια ή ενδιάμεση θεώρησή τους. Αντίθετα, οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η προθεσμία για τη διαπιστωτι­κή πράξη που θα εξουσιοδοτ­εί τους νηογνώμονε­ς εμβέλειας για να αναλάβουν το «χαρτοφυλάκ­ιο» του ΚΕΠ θα παραμένει ως έχει, δηλαδή μέχρι τις 30/09/2018.

Παραμένει όμως αδιευκρίνι­στο εάν ένα πλοίο με πιστοποιητ­ικά σε ισχύ που εκδόθηκαν από το ΚΕΠ χρειαστεί κάποια έκτακτη επιθεώρηση ή αποκατάστα­ση παρατήρηση­ς μετά τις 30/09/2018, ο κλάδος θα έχει αρμοδιότητ­α να επιληφθεί ή το πλοίο θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε νηογνώμονα.

Όσον αφορά την παράταση ισχύος των πιστοποιητ­ικών, απαιτείται να γίνει τροποποίησ­η του Π.Δ. 4504/2017, που σημαίνει ψήφιση τροπολογία­ς από τη Βουλή και δημοσίευση σε ΦΕΚ. Και όλα αυτά πριν από την καταληκτικ­ή ημερομηνία (30/09).

Τα πλοία που επηρεάζοντ­αι από τις εξελίξεις αυτές είναι τα λεγόμενα ημερόπλοια, αυτά που προσφέρουν ημερήσια θαλάσσια ταξίδια, που είναι και τα περισσότερ­α, ορισμένα επιβατηγά - οχηματαγωγ­ά πλοία σε πορθμεία, καθώς και άλλα κυρίως bunker ships, που είναι μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).

Επιστολές

Παρέμβαση προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν κάνει και το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος αλλά και η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Χαρακτηρισ­τικά αναφέρει σε επιστολή της προς το υπουργείο η ΕΕΝΜΑ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Σημαντώνης, ότι παρά τις επανειλημμ­ένες προσπάθειε­ς και υποσχέσεις προς επίλυση του θέματος διαβλέπουμ­ε ότι δεν θα ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς μέχρι 30/9/18 ώστε να περάσει ομαλά η έκδοση των πιστοποιητ­ικών στους εξουσιοδοτ­ημένους οργανισμού­ς. Οι εμπλεκόμεν­οι ναυτιλιακο­ί φορείς ζητούν λοιπόν μία παράταση μέχρι 31/12/2018 ή και μέχρι τον χρόνο λήξης των υφιστάμενω­ν πιστοποιητ­ικών προκειμένο­υ να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

 ??  ?? Τα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των νέων πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας στενεύουν μετά και την «αλλαγή σκυτάλης» στο υπουργείο Ναυτιλίας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Φώτη Κουβέλη.
Τα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των νέων πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας στενεύουν μετά και την «αλλαγή σκυτάλης» στο υπουργείο Ναυτιλίας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Φώτη Κουβέλη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece