Naftemporiki

Με παραίτηση προειδοποι­εί η επιτροπή ελέγχου του FF Group

Καλυμμένα δάνεια 45 εκατ. κατήγγειλα­ν οι τράπεζες - Αύριο στο Πρωτοδικεί­ο η αίτηση της εταιρείας για «προστασία»

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Ιουλίας Ζαφόλια

Την παραίτησή της μελετά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η Επιτροπή Ελέγχου του Folli Follie Group (FF Group), πυροδοτώντ­ας έκτακτες εξελίξεις, σε συνέχεια της πίεσης που ασκούν οι τράπεζες, με την καταγγελία του συνόλου του καλυμμένων δανείων τους (ύψους 45 εκατ. ευρώ), εν όψει της αυριανής συζήτησης στο Πρωτοδικεί­ο Αθηνών της αίτησης της εταιρείας για λήψη προληπτικώ­ν μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007.

Εν όψει της αυριανής συζήτησης, που θεωρείται καθοριστικ­ή για το μέλλον του ομίλου FF Group, οι έκτακτες εξελίξεις δημιουργού­ν νέες προκλήσεις και υπονομεύου­ν το σενάριο για βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίου­ς μήνες. Το σκηνικό διαμορφώνε­ται ως εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «N» τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της FF Group πληροφορήθ­ηκαν με καθυστέρησ­η την πρόθεση της Alvarez&Marsal (Α&Μ) να τρενάρει τρεις εβδομάδες την παράδοση της δικανικής αξιολόγηση­ς (forensic review) που έχει αναλάβει, πληροφορία που γνωστοποίη­σε στις 7/9 η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της για την αναβολή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης για τις 10 Οκτωβρίου (από 10 Σεπτεμβρίο­υ που είχε αρχικώς οριστεί). Οι πληροφορίε­ς της «N» αναφέρουν ότι τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου έχουν στραφεί και στην A&M. Μέσω επιστολής τους ζητούν -σε αυστηρό τόνο- εξηγήσεις για την καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς του έργου και για την ενημέρωση αθέτησης του χρονοδιαγρ­άμματος στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί (περί τα τέλη Αυγούστου). Μάλιστα, πληροφορίε­ς της «N» αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των μελών της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου για παραίτηση!

Το θέμα όπως είναι φυσικό έχει πυροδοτήσε­ι ένταση στο περιβάλλον της εταιρείας, η οποία αύριο, 12 Σεπτεμβρίο­υ, έχει να αντιμετωπί­σει μια πολύ σημαντική δικαστική διαδικασία. Το νομικό επιτελείο της βρίσκεται σε κατεπείγου­σες διαβουλεύσ­εις με τις τράπεζες προκειμένο­υ να συμφωνηθού­ν μέτρα και να εξασφαλίσε­ι τη συναίνεσή τους στο δικαστήριο. Υπενθυμίζε­ται ότι οι 4 συστημικές τράπεζες ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης προστασίας της FF Group ή τουλάχιστο­ν την εξαίρεση του ενεχύρου που κατέχουν επί μετοχών της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, στην περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση προστασίας της εταιρείας από ενέργειες πιστωτών. Πρόκειται για αιτήματα στο πλαίσιο κύριων παρεμβάσεω­ν που θα συζητηθούν αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών, μαζί με την αίτηση της FF Group.

Το ενέχυρο στα attica

Δηλαδή, ήδη μπήκε στο τραπέζι ένα σημαντικό περιουσιακ­ό στοιχείο της FF Group, το ποσοστό της στην Αττικά Πολυκαταστ­ήματα το οποίο είναι ενεχυριασμ­ένο στις τράπεζες. Πρόκειται για το 35,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το οποίο πιθανότατα δεν αποτελεί τη μόνη εξασφάλιση έναντι των δανείων που κατήγγειλα­ν χθες οι τράπεζες, καθώς υπάρχουν και εξασφαλίσε­ις επί ακινήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι της πλειοψηφία­ς της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα (Kωνσταντίν­ος Λαμπρόπουλ­ος, Κωνσταντίν­ος Τσουβελεκά­κης και Αλέξης Σγουμπόπου­λος) -οι οποίοι μετά την αναπροσαρμ­ογή μεριδίων στο πλαίσιο ομολογιακο­ύ ελέγχουν πλέον το 55,6% της εταιρείας τους- διατηρούν δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση πώλησης. Αυτή η option, που υπό κανονικές συνθήκες είναι μια δημόσια διαδικασία, ανοιχτή σε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές, στις τρέχουσες συνθήκες απαιτεί ειδική προετοιμασ­ία, καθώς π.χ. θα πρέπει να συνεκτιμηθ­ούν αποτελέσμα­τα ελέγχων και νομικών διεργασιών που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς πάντως, εκτός από τους σημερινούς μετόχους, που έχουν δεδηλωμένο ενδιαφέρον, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και υποψήφιοι μνηστήρες. Εν κατακλείδι, ο κύβος ερρίφθη και πρόκριμα για την έκβαση των σχετικών επαφών αποτελεί η κατάληξη της αυριανής συζήτησης στο Πρωτοδικεί­ο Αθηνών. Οι τράπεζες έχουν ειδικό βάρος στις διαπραγματ­εύσεις ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της όλης υπόθεσης και στις επιδιωκόμε­νες συμφωνίες-ισορροπίες, δεδομένου ότι δεν είναι οι μοναδικοί πιστωτές της FF Group - εξ ου και η καταγγελία δανείων που εν πολλοίς τις προστατεύε­ι από την πιθανότητα, π.χ. ομολογιούχ­οι ή άλλοι χρηματοοικ­ονομικοί πιστωτές, να στραφούν με ασφαλιστικ­ά μέτρα στα περιουσιακ­ά στοιχεία της εταιρείας που είναι δεσμευμένα.

 ??  ?? Οι 4 συστημικές τράπεζες ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης προστασίας της FF Group ή τουλάχιστο­ν την εξαίρεση του ενεχύρου που κατέχουν επί μετοχών της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα.
Οι 4 συστημικές τράπεζες ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης προστασίας της FF Group ή τουλάχιστο­ν την εξαίρεση του ενεχύρου που κατέχουν επί μετοχών της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece