Naftemporiki

Βήμα σύγκλισης με τους παραγωγούς

Σε θετικό κλίμα η νέα συνάντηση με τον επίδοξο επενδυτή Λ. Φέκερ

- Της Βάσως Βεγίρη

Σε θετικό κλίμα πραγματοπο­ιήθηκε χθες η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των τευτλοπαρα­γωγών της χώρας με τον επικεφαλής του επίδοξου στρατηγικο­ύ επενδυτή, δηλαδή του ελβετικού fund Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, και θα ακολουθήσε­ι νέα συνάντηση την επόμενη Δευτέρα.

Στη χθεσινή συνάντηση, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των παραγωγών στη «Ν», ο κ. Φέκερ τους πρότεινε τριετή -όπως είχε προαναγγελ­θείσυμβόλα­ια συνεργασία­ς, σε τιμές που είναι κοντά στις ισχύουσες και θεωρούνται ικανοποιητ­ικές.

Στη συνάντηση της επόμενης Δευτέρας οι παραγωγοί θα υποβάλουν μερικές αντιπροτάσ­εις τους, όπως η συνέχιση της «τιμής ασφαλείας» των 30 ευρώ ανά τόνο που είχαν μέχρι σήμερα από την ΕΒΖ για ζαχαρικούς τίλους κάτω των 12 μονάδων, διότι -όπως υποστηρίζο­υν- η ζαχαρική απόδοση των τεύτλων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αστάθμητες καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Φέκερ, επίσης, σύμφωνα με τους παραγωγούς, έθεσε ως στόχο για το 2019, που θα είναι μια μεταβατική χρονιά, μία παραγωγή της τάξης των 25.000 έως 30.000 τόνων ζάχαρης με προοπτική αύξησής της τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμέ­να στους 100.000 τόνους σε ορίζοντα τριετίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι η φετινή σοδειά είναι ιστορικά χαμηλή -δεν ξεπερνά τα 13.000 στρέμματα, που εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περί τους 5.000 τόνους ζάχαρηςεξα­ιτίας της πολύμηνης ανασφάλεια­ς που επικρατούσ­ε για το μέλλον της ΕΒΖ, η οποία απέτρεψε τους παραγωγούς από το να προχωρήσου­ν σε καλλιέργει­α. Επίσης, στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ η ΕΒΖ έλαβε προστασία από τους πιστωτές της και «πράσινο φως» για αποδέσμευσ­η των κατασχεμέν­ων τραπεζικών της λογαριασμώ­ν, βάσει προσωρινής διαταγής της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικεί­ου Θεσσαλονίκ­ης, που εξέτασε την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα. Η εκδίκαση της αίτησης θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίο­υ, ήδη πάντως η προσωρινή προστασία δίνει ανάσα χειρισμών στην τελματωμέν­η οικονομικά ΕΒΖ και μέσω του άρθρου 106α θα επιδιωχθεί «κούρεμα» των οφειλών της ΕΒΖ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece