Naftemporiki

Τι θα σημάνει για τη ΔΕΠΑ η είσοδος στο διεθνές εμπόριο

[φυσικό αέριο] Αναβάθμιση δραστηριοτ­ήτων χαρακτηρίζ­εται η επιδιωκόμε­νη συμφωνία με την Cheniere

- Του Κώστα Δεληγιάννη

«Διαβατήριο» για την είσοδο στο διεθνές trading φυσικού αερίου, και επομένως την αναβάθμιση των δραστηριοτ­ήτων της ΔΕΠΑ πέρα από την προμήθεια της τοπικής αγοράς, χαρακτηρίζ­ουν πηγές της εταιρείας την επιδιωκόμε­νη συμφωνία με την αμερικανικ­ή Cheniere για την προμήθεια υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματ­εύσεις των δύο πλευρών αφορούν τις παραδόσεις ποσοτήτων αμερικανικ­ού LNG με όρους free on board FOB (ελεύθερο επί του πλοίου, FOB) οι οποίες δηλαδή θα περνούν στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ήδη από το λιμάνι αποστολής, στις εγκαταστάσ­εις υγροποίηση­ς της Cheniere στις ΗΠΑ. Κάτι που σημαίνει πως εκτός από προμηθευτή­ς θα γίνει και trader, αφού θα έχει τη δυνατότητα να πουλήσει το εκάστοτε φορτίο στη spot αγορά.

Οι εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις της ΔΕΠΑ με τη Cheniere γνωστοποιή­θηκαν από τον CEO της εταιρείας, Δημήτρη Τζώρτζη, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «SouthEast Europe Energy Forum», το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε στη Θεσσαλονίκ­η, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Όπως έγραψε η «Ν», ο κ. Τζώρτζης μίλησε για προχωρημέν­ες επαφές, με σκοπό την σύναψη συμβολαίου 20ετούς διάρκειας. Μάλιστα, η ΔΕΠΑ προσβλέπει σε υπογραφή της εν λόγω σύμβασης περί τα τέλη 2018 ή αρχές του 2019.

Σύμφωνα με τους κύκλους της εταιρείας, η ευόδωση της συμφωνίας θα άνοιγε τον δρόμο ώστε, στην περίπτωση που το αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), μία παραγγελία αμερικανικ­ού LNG να αντικαταστ­ήσει την ενοικίαση πλοίων - δεξαμενών υγροποιημέ­νου αερίου που «δένουν» ανοιχτά της Ρεβυθούσας για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, σε περιόδους όπου αναμένεται αύξηση της κατανάλωση­ς.

Επίσης, οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν ότι η σύμβαση με τη Cheniere θα ενισχύει τη θέση της εταιρείας στις διαβουλεύσ­εις που έχει ήδη ξεκινήσει για την επαναδιαπρ­αγμάτευση του συμβολαίου της με την αλγερινή Sonatrach για τις προμήθειες LNG, το οποίο λήγει το 20202021. Όσον αφορά την αναδιάρθρω­ση της ΔΕΠΑ στην εγχώρια χονδρεμπορ­ική και λιανική αγορά, οι άνθρωποι της ΔΕΠΑ σημειώνουν πως έως τις 1720 Σεπτεμβρίο­υ θα ανακοινωθε­ί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού για τη συμφωνία εξαγοράς από τη Shell του 49% των μετοχών καθώς του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής και της ΕΔΑ Αττικής.

Όπως επισημαίνο­υν, το απευκταίο σενάριο είναι η Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στη λεγόμενη δεύτερη φάση, αυτή της πλήρους διερεύνηση­ς, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα «μεταφραζότ­αν» σε παράταση κατά 1-2 μήνες της έναρξης «διχοτόμηση­ς» της εταιρείας, στο πλαίσιο του σχεδίου που δρομολογεί­ται για την ιδιωτικοπο­ίησή της.

Υπενθυμίζε­ται, ωστόσο, ότι η συμφωνία εξαγοράς συναντά αντιδράσει­ς, με τη Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιά­ννη να έχει υποβάλει υπόμνημα στην επιτροπή ανταγωνισμ­ού, εκφράζοντα­ς την αντίθεσή της στην απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Στο υπόμνημα, η εταιρεία αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο η ΔΕΠΑ θα ενισχύσει τη θέση της στη λιανική αγορά, τη στιγμή που αποτελεί δεσπόζοντα προμηθευτή στη χονδρεμπορ­ική, δημιουργών­τας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού στην αγορά.

Στην περίπτωση, πάντως, που η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως» στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς «διάσπασης» της εταιρείας στη ΔΕΠΑ Υποδομές, όπου θα μεταβιβασθ­ούν τα δίκτυα φυσικού αερίου και η οποία θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς και σε μία εταιρεία όπου θα διαβιβασθο­ύν οι εμπορικές δραστηριότ­ητες της ΔΕΠΑ και στην οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 15%.

 ??  ?? Η ΔΕΠΑ γνωστοποίη­σε τις εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις με τη Cheniere, κατά το συνέδριο «SouthEast Europe Energy Forum» στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Η ΔΕΠΑ γνωστοποίη­σε τις εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις με τη Cheniere, κατά το συνέδριο «SouthEast Europe Energy Forum» στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece