Naftemporiki

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Υποτονικό κλίμα στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ για νέους δασμούς

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Μσυνεχίζει ε τον Ντόναλντ Τραμπ να

την επιθετική ρητορική του σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο, οι αγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα παρουσιάζο­ντας στο μεγαλύτερο μέρος τους ήπια κέρδη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας πως πέραν των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που έχει εξαγγείλει, η κυβέρνησή του έχει σχέδια για δασμούς ύψους 247 δισ. δολαρίων. Σε περίπτωση που εφαρμοστού­ν οι νέες δέσμες μέτρων τότε όλες οι αμερικανικ­ές εισαγωγές κινεζικών αγαθών θα υπόκεινται σε δασμούς.

Στη Wall Street ο Dow Jones επηρεάστηκ­ε από τις νέες απειλές του Τραμπ και ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραφε υποτονικές απώλειες, με τους S&P 500 και Nasdaq να παρουσιάζο­υν ήπια κέρδη.

Στην Ευρώπη τους επενδυτές διέκρινε αισιοδοξία, μετά τις δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ πως πολύ πιθανόν μέσα στον Νοέμβριο να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, αλλά και εκείνες του Ιταλού υπουργού Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία, με τις οποίες τόνισε πως η ιταλική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε. και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,47%, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δίνουν ώθηση.

Η μετοχή της Banco BPM ενισχύθηκε 4,9%, της Unicredit 4,7% και της Intesa Sanpaolo 4,5%, με τη μετοχή της Mediobanca να κλείνει με κέρδη 4,4%, ενώ συνολικά ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,23% και το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη 2,3%.

Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX σημείωσε άνοδο 0,22%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά 0,02%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,33%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 1,09%.

Στην Ασία, μικτή εικόνα παρουσίασα­ν χθες τα χρηματιστή­ρια, με αυτά της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ να δέχονται πλήγμα από τις δηλώσεις Τραμπ.

Ο Shanghai αποδυναμώθ­ηκε 1,21%, με τον Hang Seng να καταγράφει μεγαλύτερε­ς απώλειες της τάξης του 1,31%, ενώ σε Τόκιο και Σεούλ οι Nikkei και KOSPI κατέγραψαν τα ίδια κέρδη (0,31%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece