Naftemporiki

Στο προσκήνιο η στερλίνα

Προβάδισμα έναντι του δολαρίου για το βρετανικό νόμισμα και το ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ευρώ και στερλίνα βρέθηκαν στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, κερδίζοντα­ς προβάδισμα έναντι του δολαρίου, αφότου ο Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την αισιοδοξία για επίτευξη μεταβατική­ς συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. εντός των επόμενων εβδομάδων. «Εάν είμαστε ρεαλιστές, θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία στο πρώτο στάδιο των διαπραγματ­εύσεων, που είναι μια συνθήκη για το Brexit, μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, σηματοδοτώ­ντας την επιθυμία του για επίτευξη προόδου. Οι δηλώσεις Μπαρνιέ έδωσαν ώθηση στη στερλίνα, που τον τελευταίο καιρό ήταν σε κλοιό πιέσεων, εν μέσω ανησυχιών για ένα «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρώπη χωρίς εμπορική συμφωνία. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,3%, παραμένοντ­ας όμως πάνω από το όριο του 95. Το ευρώ κατάφερε ενδοσυνεδρ­ιακά να ξεπεράσει το όριο του 1,16 έναντι του δολαρίου, χωρίς όμως να καταφέρει να διατηρήσει το σύνολο των κερδών του.

Η στερλίνα «απογειώθηκ­ε» έως και 1%, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλό πέντε εβδομάδων, στο 1,3052 έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, ενισχύθηκε σε υψηλά μηνός έναντι του ευρώ, στις 88,96 πένες. Σχεδόν σταθερή παρέμενε η σουηδική κορόνα, με οριακά κέρδη έναντι του δολαρίου, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσ­εις.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω της διετίας, με την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας να κρατάει σε κλοιό πιέσεων το ρωσικό νόμισμα.

Το ρούβλι υποχώρησε πέραν των 70 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου 2016, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά τα 70,51 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Από τις αρχές του έτους, το ρούβλι εμφανίζει απώλειες σχεδόν 20%. Η απειλή νέων κυρώσεων επισκιάζει τις ρωσικές αγορές από τις αρχές Αυγούστου. Η προσοχή στρέφεται στη ρωσική κεντρική τράπεζα, που συνεδριάζε­ι την Παρασκευή. Αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters προβλέπουν ότι θα διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο στο 7,25%, προειδοποι­ώντας όμως για το ενδεχόμενο άσκησης αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, ώστε να στηρίξει το ρούβλι.

Νέο ιστορικό ναδίρ για την ινδική ρουπία, μετά τα στοιχεία για διεύρυνση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών στα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας.

Η ρουπία υπέστη απώλειες πάνω από 1%, υποχωρώντα­ς στις 72,6738 έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, το ινδικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 12% της αξίας του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece