Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Συνεχίστηκ­ε η αποκλιμάκω­ση του ελληνικού και του ιταλικού 10ετούς

- Της Έφης Τριήρη

Αποκλιμάκω­ση παρουσίασε χθες η ελληνική, αλλά και η ιταλική αγορά κρατικού χρέους, στον απόηχο των δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος προέβλεψε ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσου­ν καθώς η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για τον προϋπολογι­σμό του 2019.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθη­κε στο 4,17%, με το spread να υποχωρεί και πάλι κάτω από το φράγμα των 400 μονάδων βάσης, στις 390. Πτώση κατέγραψαν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων τίτλων με λήξη το 2019 και το 2023, διαμορφούμ­ενες σε 0,96% και 3,22% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 3,74%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 9 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στην Ιταλία, η συγκεκριμέ­νη αναφορά Τρία στην αγορά κρατικού χρέους και η δέσμευσή του για συνετά δημοσιονομ­ικά μέτρα έδωσαν νέα ώθηση στο ράλι των τιμών των ιταλικών κρατικών ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις σε χαμηλό έξι εβδομάδων, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η αποκλιμάκω­ση που άρχισε την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού συρρικνώθη­κε γύρω στις 232 μονάδες βάσης, περίπου 60 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα των αρχών της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει υψηλό εάν γίνει σύγκριση με τα επίπεδα λίγο πριν από τον Μάιο, όταν περιοριζότ­αν στις 114 μονάδες βάσης. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα κυβερνητικ­ά σχέδια ως προς τις δαπάνες, που σημαίνει ότι η επενδυτική κοινότητα εξακολουθε­ί να τρέφει αμφιβολίες για το μέλλον της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις σε όλη την καμπύλη των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν έως 17 μονάδες βάσης, σε χαμηλό έξι εβδομάδων, με το 10ετές κόστος δανεισμού να διαμορφώνε­ται στο 2,74%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα το κλίμα για τις αναδυόμενε­ς αγορές σταθεροποι­ηθεί, τότε τα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα ευνοηθούν ακόμη περισσότερ­ο, δεδομένου ότι την προσεχή εβδομάδα λήγουν ιταλικά ομόλογα αξίας 19 δισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζε­ι την προσεχή Πέμπτη, λίγες μόλις εβδομάδες προτού περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικο­ύ της, όπως έχει προγραμματ­ιστεί για τον Οκτώβριο, εξέλιξη που θα σηματοδοτή­σει το επόμενο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτός Ιταλίας, οι περισσότερ­ες αποδόσεις παρουσίασα­ν οριακή άνοδο, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να διαμορφώνε­ται στο 0,42%, σε υψηλό μηνός. Η ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό δέχτηκε πλήγμα από τις αυξανόμενε­ς προσδοκίες ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία για το Βrexit, με τη στερλίνα να επιδίδεται σε ράλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece