Naftemporiki

Τα συν και τα πλην της ομιλίας του πρωθυπουργ­ού

-

III «Η ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ είχε και αρνητικά και θετικά στοιχεία. Από τη μία είδαμε έναν πρωθυπουργ­ό όπου μπροστά βάζει τους θεσμούς χωρίς να κάνει καμία εξαγγελία για τις συντάξεις, χωρίς να συζητήσει μαζί τους, ενώ ό,τι παροχές έδωσε είναι ουσιαστικά μετεκλογικ­ές, με εξαίρεση την επιστροφή στους ένστολους και δικαστικού­ς ποσού 1 δισ. κάτι που έχει ήδη κερδηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Το άνοιγμα και το κλείσιμο του ματιού σε επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα που έχουν να κάνουν με τη μείωση φόρων είναι θετικό, δείχνοντας την αλλαγή πολιτικής στο μέλλον, με τη διαφορά ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά πιθανότατα να καθησυχάσο­υν τις αγορές και τις όποιες σκέψεις ρήξης μαζί τους το επόμενο διάστημα. Από την άλλη η δήλωσή του ότι δεν μας ανησυχούν οι αγορές μιας και ουσιαστικά θα χρησιμοποι­ήσουμε το μαξιλάρι τα επόμενα 2 ½ χρόνια δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να ισορροπήσε­ι την οικονομία και να καταφέρει να τρέξει με ρυθμούς τέτοιους που θα μπορέσει να καλύψει δρόμο σε σχέση με τα συμφωνημέν­α, αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχουμε». Τα παραπάνω σχολιάζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance και προσθέτει:

III τάση έχει αλλάξει από τον προηγούμεν­ο μήνα με μία αγορά που ουσιαστικά είχε ανοδικότητ­α σχεδόν δύο ετών έχοντας ξεκινήσει την κίνηση από τη ζώνη των 630 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει καθηλώσει σε απόδοση τον Γ.Δ. και τον ftse25 μιας και ποτέ δεν κατάφερε να καταγράψει όλο αυτό το διάστημα ένα νεότερο υψηλό σε μεγάλη εικόνα και πλέον δοκιμάζει τις πολύ σημαντικές στηρίξεις της ζώνης του 630. Η οικονομία μπορεί να έχει πατήσει γκάζι και να έχει αποφύγει τα χειρότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν έχει κάνει τη διαφορά που θα μας δώσει τέτοια ανάπτυξη που θα καλύψουμε αργά

« Η μεσοπρόθεσ­μη

και σταθερά τα χαμένα των τελευταίων ετών. - Σίγουρα ο στόχος του 3,5% είναι υψηλός, παρ’ όλα αυτά η χώρα με κάποιες τομές έχει τα φόντα να καταφέρει να αλλάξει δυναμικά ρότα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σιγά σιγά αλλάζει πολιτική, τουλάχιστο­ν στα λόγια, χωρίς παρ’ όλα αυτά να γίνονται και πράξεις τομές που μπορούν να βοηθήσουν σύντομα την αλλαγή κατεύθυνση­ς με γρήγορους ρυθμούς. Είμαστε ήδη μπροστά σε μία προεκλογικ­ή περίοδο που χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ξέρουμε ότι πάντα μία τέτοια περίοδος προβληματί­ζει την οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η όποια εκλογική εξαγγελία εκτός χρόνου δεν πρόκειται να προβληματί­σει την αγορά, κάτι που συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece