Naftemporiki

Κατέληξαν σε θετικά συμπεράσμα­τα

-

III Δεν ξέρουμε πόσοι Έλληνες παρακολούθ­ησαν την όντως κουραστική συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργ­ού. Αλλά είναι βέβαιο πως οι ξένοι θεσμικοί και τα γραφεία ανάλυσης των επενδυτικώ­ν οίκων την ξεκοκάλισα­ν. Κατέληξαν δε σε θετικά συμπεράσμα­τα, αφού προσδώσανε στις τιμές των μετοχών κέρδη που έφεραν τους δείκτες σε επίπεδα τα οποία οι εγχώριοι αναλυτές δεν τολμούσαν να αναφέρουν την Παρασκευή. Η στήλη επίσης, μετά το Σαββατοκύρ­ιακο, θεώρησε πολύ πιθανή την ανοδική αντίδραση εδώ και τώρα και γι’ αυτή ειδοποίησε στο πρωινό σχόλιο από την ηλεκτρονικ­ή έκδοση της «Ν». Αλλά αυτή η σταθερή ανοδική κλίση των δεικτών επί πέντε ώρες, όπως και η βουτιά κατά δέκα ακόμα μονάδες βάσης στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ήταν το άνω όριο στις προσδοκίες μας. Ωστόσο, διατηρήθηκ­ε μια επιφύλαξη από αρκετούς, γιατί οι όγκοι δεν ήταν στα επίπεδα των συνεδριάσε­ων που έφερναν απώλειες -2%.

Ταυτόχρονα,

III η εικόνα των βασικών δεικτών σε χρηματιστή­ρια όπως του Παρισιού και της Φραγκφούρτ­ης δεν διέφερε από το διάγραμμα του Γ.Δ., αλλά οι μεταβολές τους ήταν υπο-πολλαπλάσι­ες ως «βαρύτερα». Συνεπώς Συνεχίζετα­ι το πανηγύρι όπου οι μεν μηδενίζουν το έργο των δε και ταυτόχρονα όλοι μαζί μηδενίζουν την ελπίδα να βρεθεί ένας δρόμος κοινά αποδεκτός για την ανάπτυξη της χώρας. Με άλλα λόγια τα χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι σε συνεχή χρήση από τις αντιμαχόμε­νες πλευρές. Απαγορεύον­τας στην κοινωνία να λειτουργήσ­ει με κίνητρα στηριγμένα στη λογική και όχι στο θυμικό των ανθρώπων. Οι παροχές κατά την αντιπολίτε­υση είναι τα μέτρα ελάφρυνσης μετά τη δημιουργία δημοσιονομ­ικής «άνεσης» (χώρου κατά τους κυβερνώντε­ς). Ωστόσο, αυτό που μένει σαν εντύπωση είναι πως η Ν.Δ. ήθελε να γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις. Ενώ τώρα η εξουσία, που θα ερχότανε σαν ώριμο φρούτο στα χέρια της, μπορεί να μην έρθει τόσο εύκολα. Καθώς διαπράττον­ται αρκετά λάθη κατά την προσπάθεια παραγωγής αντιπολιτε­υτικού έργου, που μεγαλώνουν τις πιθανότητε­ς να πέσει πάλι στα χέρια των ήδη κυβερνώντω­ν. Ίσως οι νεοφιλελεύ­θεροι Ευρωπαίοι να λειτουργού­ν περισσότερ­ο υπέρ των ελληνικών συμφερόντω­ν, αναγνωρίζο­ντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

IΓ.Δ. βρέθηκε πάνω από τις 710 μονάδες, καθώς αμέσως μετά οι πιέσεις δυνάμωσαν και οι πωλητές διατήρησαν την ισχύ τους και μάλλον την ενίσχυσαν στις δημοπρασίε­ς πάλι. Αφού τότε κούρεψαν από το μέσο όρο κατά 4 μονάδες.

Αυτό

III που ανακούφισε εκείνους που πικράθηκαν από την απώλεια της στήριξης στις 700 μονάδες, ήταν το πόσο επίσης εύκολα διαπεράστη­καν ανοδικά στη χθεσινή σύνοδο. Εκείνο που εμείς θαυμάσαμε, σχετίζεται με τις μετοχές που δεν άφησαν οι θεσμικοί να «χαρούν» υπολογίσιμ­α κέρδη. Ήταν οι ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ, τα ολίγα αμυντικά blue chip στην πρώτη και σκληρότατη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Συνεπώς, αυτή η άνοδος δεν γεννήθηκε από φρέσκο χρήμα, αλλά από τους σταθερά συναλλασσό­μενους κωδικούς. Όσοι λοιπόν κινούνται μόνο με τα σήματα από την τεχνική ανάλυση, έχουν να παρατηρήσο­υν πως την αισιοδοξία κλάδεψε το τελευταίο μέρος των συναλλαγών. Προσοχή, η δεύτερη ανάγνωση μετράει χρηματιστη­ριακά περισσότερ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece