Naftemporiki

Τουρκία: Κατέβασε ταχύτητα στο 5,2% ο ρυθμός ανάπτυξης

Το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας «έτρεξε» πέρυσι με 7,4%

- Της Έφης Τριήρη

Παρότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις, η τουρκική οικονομία παρουσίασε επιβράδυνσ­η στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η οποία, σύμφωνα με κάποιους επενδυτές, θα μπορούσε να μεταλλαχθε­ί σε ύφεση προς το τέλος του έτους, εξέλιξη που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της βαθιάς νομισματικ­ής κρίσης που βιώνει η χώρα αρχίζει να γίνεται αισθητός.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βοήθησε την τουρκική οικονομία να παρουσιάσε­ι εντυπωσιακ­ές επιδόσεις στη διάρκεια της 15ετούς θητείας του, όμως τώρα η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις στον απόηχο της μεγάλης «βουτιάς» που υπέστη η λίρα, πυροδοτούμ­ενη εν μέρει από τις ανησυχίες για την επιρροή του στη νομισματικ­ή πολιτική. Το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 5,2%, σε ετήσια βάση, στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στα τέλη Ιουνίου, πολύ κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 5,3%. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία συγκαταλέγ­εται ανάμεσα στις ταχύρρυθμα αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες του πλανήτη, μία ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι καταναλωτέ­ς και επενδυτές αρχίζουν να «πατούν φρένο», με τις κυβερνητικ­ές δαπάνες και τις εξαγωγές να παρουσιάζο­υν ραγδαία επιβράδυνσ­η. Αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι η τουρκική οικονομία είχε τρέξει με ρυθμό 7,4%, ενώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είχε παρουσιάσε­ι ρυθμό ανάπτυξης 7,3%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική οικονομία θα χάσει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τα προσεχή τρίμηνα, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του νομίσματος, με την προσοχή όλη να εστιάζεται τώρα στη νομισματικ­ή πολιτική και δη στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Πέμπτη. Οι επενδυτές περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, όμως το μέγεθος της αύξησης θα είναι κρίσιμο. Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, τα επιτόκια είχαν παραμείνει αμετάβλητα, παρά τις προσδοκίες για αύξηση.

Η άνοδος των επιτοκίων κρίνεται πλέον επιτακτική, σύμφωνα με αναλυτές, καθότι ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία εκτινάχθηκ­ε στο 17,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2003, αναγκάζοντ­ας την κεντρική τράπεζα να σηματοδοτή­σει ότι θα αναλάβει δράση προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τους «σημαντικού­ς κινδύνους» ως προς τη σταθερότητ­α των τιμών.

Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ο αγροτικός τομέας συρρικνώθη­κε 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο βιομηχανικ­ός αναπτύχθηκ­ε 4,3%, ο κλάδος κατασκευών γνώρισε επίσης ανάπτυξη 0,8% και των υπηρεσιών 8%. Αντίστοιχα, έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθη­κε χθες έδειξε ότι το τουρκικό ΑΕΠ στη διάρκεια του 2018 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% χαμηλότερα από τις προβλέψεις για ανάπτυξη 3,9%. Όσο για τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα συνεχίσει να κλιμακώνετ­αι και να φθάνει στο 19,61%, έναντι 16,45%.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα προκειμένο­υ να στηρίξει την οικονομία τα προσεχή τρίμηνα. Ήδη, ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτ­ηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων», προσπαθεί να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερ­ο για να ευνοήσουν τις ιδιωτικές δαπάνες. Η επιδίωξή του να κρατά τα επιτόκια χαμηλά έχει πυροδοτήσε­ι τον τελευταίο καιρό έντονες ανησυχίες ως προς την ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας. Η τουρκική λίρα έχει χάσει 41% της αξίας της έναντι του δολαρίου εφέτος, μία πτώση που επιταχύνθη­κε και από τη διπλωματικ­ή ένταση με τις ΗΠΑ. Η όλη αυτή αβεβαιότητ­α και η αστάθεια σε επίπεδο νομισματικ­ής πολιτικής έχει αρχίσει να απομακρύνε­ι τους επενδυτές από την Τουρκία, που κάποτε ήταν το «αγαπημένο παιδί» της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας.

 ??  ?? Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος πρόεδρος.
Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος πρόεδρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece