Naftemporiki

Ώθηση από κατανάλωση και καιρό

-

ΠBrexit αρά την αβεβαιότητ­α λόγω

και τις ανησυχίες για ένα «διαζύγιο» χωρίς μεταβατική συμφωνία, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε με τους ταχύτερους ρυθμούς έτους στο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, χάρη στην αύξηση των καταναλωτι­κών δαπανών και τον ασυνήθιστα θερμό καιρό.

Στο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 0,6% τους ταχύτερους από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Εθνική Στατιστική Αρχή, ανεβάζοντα­ς ταχύτητα σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,4% του προηγούμεν­ου τριμήνου. Η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να καθησυχάσε­ι την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία τον προηγούμεν­ο μήνα αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 και για δεύτερη φορά σε διάστημα δεκαετίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ανάπτυξη 0,4% στο τρίτο τρίμηνο και για το σύνολο του 2018 ρυθμούς 1,4%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα συνεδριάζε­ι την Πέμπτη και αναμένεται να διατηρήσει σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική. Έχει όμως αφήσει να εννοηθεί ότι χρειάζοντα­ι περισσότερ­ες, ήπιες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμό­ς στον στόχο.

Η βρετανική οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα από το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου 2016 υπέρ του Brexit. Κάποτε εμφάνιζε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του G7, έχοντας πλέον υποχωρήσει στις τελευταίες θέσεις, μαζί με την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Σε σύγκριση με πέρυσι, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε 1,6% τον Ιούλιο, υπερβαίνον­τας τις προσδοκίες των αναλυτών του Reuters για ανάπτυξη 1,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece