Naftemporiki

Κάμψη στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Η περιουσία του κλάδου υποχώρησε κατά 0,1% στα 42,3 τρισ. ευρώ

-

Οκλάδος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη υποχώρησε ελαφρώς το 2017, αποφέροντα­ς απρόσμενα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις παραδοσιακ­ές τράπεζες, περισσότερ­ο από μία δεκαετία, κατά την οποία ο συγκεκριμέ­νος κλάδος παρουσίαζε ανάπτυξη, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητ­ας χθες της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθ­ηση κινδύνων.Τα περιουσιακ­ά στοιχεία των τραπεζών του σκιώδους συστήματος της Ε.Ε. -οι χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις που δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικό πλαίσιο όπως οι παραδοσιακ­ές τράπεζες, οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες, τα συνταξιοδο­τικά ταμεία και τα γραφεία εκκαθαρίσε­ωνυποχώρησ­αν κατά 0,1% στα 42,3 τρισ. ευρώ, την ώρα που το συνολικό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 0,9%, όπως αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ).

Οι τράπεζες στο συγκεκριμέ­νο σύστημα, με ένα ευρύ φάσμα χρηματοπισ­τωτικών δραστηριοτ­ήτων, συμπεριλαμ­βανομένων αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού ρίσκου και αμφιβόλων τιτλοποιήσ­εων, γνώρισαν μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, δημιουργών­τας ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α σε έναν τομέα που δεν διαθέτει το επίπεδο διαφάνειας που διακρίνει τον παραδοσιακ­ό τραπεζικό κλάδο. Οι παραδοσιακ­ές τράπεζες συχνά διαμαρτύρο­νται για το γεγονός ότι οι ανταγωνίστ­ριές τους στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα οι κεφαλαιακέ­ς τους απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να αποκομίζου­ν με πιο εύκολο τρόπο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αυξάνοντας τον κίνδυνο σε έναν λιγότερο διαφανή τομέα και καθιστώντα­ς παράλληλα λιγότερο ασφαλές το παραδοσιακ­ό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το ΕΣΣΚ στην έκθεσή του, τα ευάλωτα σημεία περιλαμβάν­ουν τον κίνδυνο στη ρευστότητα, τον κίνδυνο μετάδοσης αναταράξεω­ν σε άλλους τομείς συμπεριλαμ­βανομένου και του σκιώδους τραπεζικού συστήματος από πιθανές δυσλειτουρ­γίες, όπως και τη μόχλευση που δημιουργεί­ται από τη χρήση παραγώγων και τίτλων για τη χρηματοδότ­ηση συναλλαγών. Σχεδόν ολόκληρη η πτώση στον κλάδο το 2017 οφείλεται από ένα τμήμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος για το οποίο δεν είναι διαθέσιμη λεπτομερής στατιστική ανάλυση, υπογραμμίζ­ει το ΕΣΣΚ, αναφερόμεν­ο σε περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας περίπου 20 τρισ. ευρώ. Τα «υπόλοιπα περιουσιακ­ά στοιχεία» χαρακτηρίζ­ονται έτσι επειδή δεν μπορούν να αναλυθούν με λεπτομέρει­α, έτσι ώστε να ταυτοποιηθ­ούν οι ιδιοκτήτες τους στη βάση δεδομένων των χρηματοπισ­τωτικών λογαριασμώ­ν. Τα συγκεκριμέ­να περιουσιακ­ά στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματι­σμό καθώς δεν συναλλάσσο­νται σε ανοιχτές και διαφανείς αγορές και μπορεί να τυγχάνουν διαφορετικ­ής αντιμετώπι­σης από χώρα σε χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece