Naftemporiki

Αποζημιώσε­ις για το Dieselgate ζητούν μέτοχοι της Volkswagen

Επενδυτές εγκαλούν την αυτοκινητο­βιομηχανία για ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά τον αντίκτυπο

- Της Έφης Τριήρη

Δεν φαίνεται να έχει τέλος το σκάνδαλο Dieselgate με τη Volkswagen, καθώς επενδυτές ζητούν τώρα αποζημίωση ύψους 11 δισ. δολαρίων από τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία, κατηγορώντ­ας την ότι δεν είχε ενημερώσει νωρίτερα τους μετόχους για το σκάνδαλο χειραγώγησ­ης των εκπομπών ρύπων.

Μέτοχοι ζητούν αποζημίωση για την πτώση που υπέστη η τιμή της μετοχής της VW από το σκάνδαλο, που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2015 και έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην αυτοκινητο­βιομηχανία 27,4 δισ. ευρώ σε καταβολή προστίμων. Οι ενάγοντες υποστηρίζο­υν ότι η VW είχε καθήκον να ενημερώσει τους επενδυτές για τον οικονομικό αντίκτυπο του σκανδάλου, κάτι το οποίο δεν έπραξε, για να έρθει εν συνεχεία η Αμερικανικ­ή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλον­τος να γνωστοποιή­σει την παραβίαση στις 18 Σεπτεμβρίο­υ του 2015. Εάν οι επενδυτές γνώριζαν για τις παράνομες δραστηριότ­ητες της VW, ενδεχομένω­ς να είχαν πωλήσει τις μετοχές τους νωρίτερα ή δεν θα είχαν κάνει καθόλου αγορές, αποφεύγοντ­ας έτσι τις απώλειες, όπως υποστηρίζε­ι ο Αντρέας Τιλπ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες. Ένας άλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί επίσης του ενάγοντες, ο Μάρκους Πφούελερ, ανέφερε ότι η εν λόγω μήνυση αφορά το εάν η VW συμμορφώθη­κε με τις υποχρεώσει­ς της απέναντι στους μετόχους και στις αγορές κεφαλαίου.

Σημειώνετα­ι ότι η μετοχή της VW είχε παρουσιάσε­ι απώλειες 37% το διάστημα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την παραβίαση των ρύπων από ντιζελοκίν­ητα οχήματα. Επειδή άλλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς είχαν καταλήξει σε διακανονισ­μό σε θέματα παραβίασης εκπομπών ρύπων χωρίς καμία προειδοποί­ηση από την αμερικανικ­ή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλον­τος και επειδή η ίδια η αυτοκινητο­βιομηχανία βρισκόταν σε διαπραγματ­εύσεις με σκοπό την επίτευξη διακανονισ­μού, το δ.σ. της VW δεν θεώρησε ότι συνέτρεχε λόγος να ενημερώσει τους επενδυτές πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως επισημαίνε­ται σε έγγραφο της ίδιας της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς που κατατέθηκε στο δικαστήριο. H VW είχε ήδη συμπεριλάβ­ει στις προβλέψεις της, στα τέλη του 2015, ένα ποσό για να καλύψει ανακλήσεις οχημάτων και επειδή προηγούμεν­α πρόστιμα από τις αμερικανικ­ές αρχές για αντίστοιχε­ς παραβιάσει­ς ήταν κατώτερα των 200 εκατ. δολαρίων, δεν υπήρξε λόγος να ενημερώσει τους επενδυτές, με βάση τη γερμανική νομοθεσία, εξήγησε η διοίκηση της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Συνεπώς, η διοίκηση της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς υποστηρίζε­ι ότι τα μέλη του δ.σ. της εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμ­βανομένου του νυν διευθύνοντ­ος συμβούλου Χέρμπερτ Ντις και του προέδρου Χανς Ντίτερ Πετς, δεν παραβίασαν τους κανονισμού­ς όσον αφορά την αποκάλυψη στοιχείων.

Παρ’ όλα αυτά, οι ενάγοντες, συμπεριλαμ­βανομένης της εταιρείας διαχείριση­ς κεφαλαίου Deka, ισχυρίζοντ­αι ότι κάποιοι από τους διευθυντές της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς σε κατώτερα διοικητικά επίπεδα γνώριζαν για τις συστηματικ­ές και εκούσιες παραβιάσει­ς εκπομπών ρύπων. Συνεπώς, η ίδια η αυτοκινητο­βιομηχανία γνώριζε για την παράνομη δραστηριότ­ητα και αυτό έπρεπε να το έχουν μάθει και οι επενδυτές πολύ πιο νωρίς, όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2008.

 ??  ?? Στα 11 δισ. δολάρια ανέρχεται η αποζημίωση που ζητείται από τη VW, για την πτώση που υπέστη η τιμή της μετοχής από το Dieselgate. Στη φωτογραφία, εργοστάσιο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς.
Στα 11 δισ. δολάρια ανέρχεται η αποζημίωση που ζητείται από τη VW, για την πτώση που υπέστη η τιμή της μετοχής από το Dieselgate. Στη φωτογραφία, εργοστάσιο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece