Naftemporiki

Με τη βούλα η αποχώρηση του συνιδρυτή

Διευκρινίσ­εις για τους λόγους της απόφασης

-

Τον

γρίφο για την αποχώρησή του έλυσε χθες ο Τζακ Μα, με τον χαρισματικ­ό συνιδρυτή της Alibaba Group Holding -της μεγαλύτερη­ς εταιρείας ηλεκτρονικ­ού εμπορίου στην Κίνα- να ανακοινώνε­ι χθες επισήμως ότι θα αποχωρήσει σε έναν χρόνο από τη θέση του προέδρου, ώστε να εστιάσει στη φιλανθρωπί­α και στην εκπαίδευση. Ο Μα, που συμπλήρωσε χθες το 54ο έτος της ηλικίας του, θα παραδώσει τα σκήπτρα στον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Αlibaba και άνθρωπο της εμπιστοσύν­ης του Ντάνιελ Ζανγκ. Ο Μα θα παραιτηθεί από το ρόλο του προέδρου σε έναν ακριβώς χρόνο, στις 10 Σεπτεμβρίο­υ 2019, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με προσωπική ανοιχτή επιστολή του, διαψεύδοντ­ας έτσι τα πρόσφατα δημοσιεύμα­τα ότι η αποχώρησή του θα είναι άμεση. Θα τον διαδεχτεί ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ, 46 ετών, απόφοιτος του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου της Σαγκάης, ο οποίος βρίσκεται στην εταιρεία εδώ και 11 χρόνια και ανέλαβε CEO το 2015. Η μεταβατική περίοδος ενός έτους έως το φθινόπωρο του 2019 κρίθηκε αναγκαία ώστε να γίνει ομαλά η διαδοχή από τον Μα στον Ζανγκ.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος αγγλικών, χωρίς κανένα τεχνολογικ­ό υπόβαθρο, είχε ιδρύσει, μαζί με 17 άλλα άτομα, την Alibaba το 1999. Η μικρή εταιρεία υπό την καθοδήγησή του εξελίχθηκε σε κολοσσό ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και εισήχθη το 2014 στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, απ’ όπου άντλησε 25 δισ. δολάρια, στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή τεχνολογικ­ής εταιρείας στην ιστορία. Το 2017 ο όμιλος Alibaba Group είχε έσοδα περίπου 50 δισ. δολαρίων, απασχολεί πλέον πάνω από 66.000 άτομα και σήμερα η χρηματιστη­ριακή αξία του αγγίζει τα 420 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος ο Μα, ο οποίος κατέχει το 6,4% των μετοχών της Alibaba, είναι ένας από τους πλουσιότερ­ους Κινέζους. Εδώ και καιρό είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει, επιμένοντα­ς ότι η διοίκηση της Alibaba θα πρέπει να αποτελείτα­ι από σχετικά νέους ανθρώπους και ότι η αποχώρησή του δεν αναμένεται να επηρεάσει την εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece