Naftemporiki

«Φρένο» της Volvo και «γκάζι» της Aston Martin

Διαφορετικ­ές στρατηγικέ­ς στη Δημόσια Αρχική Προσφορά

-

Τσχεδίων ο «πάγωμα» επ’ αόριστον των

για την είσοδο της Volvo στο χρηματιστή­ριο αποφάσισε η διοίκηση της μητρικής κινεζικής Geely, την ίδια ώρα που μία άλλη ευρωπαϊκή αυτοκινητο­βιομηχανία, η Aston Martin, προχωράει με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία για τη δική της Δημόσια Αρχική Προσφορά. Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εμπορικών εντάσεων και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές κατασκευάσ­τριες έχουν στοχοποιηθ­εί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ως αποτέλεσμα οι μετοχές των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν δέχονται μεγάλες πιέσεις και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 Autos & Parts έχει απολέσει 15% από την αρχή του έτους. Από την άλλη, η επιβολή εκατέρωθεν δασμών σε πρώτες ύλες έχει προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στις αγορές, εγείροντας ανησυχίες πως μακροπρόθε­σμα θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού, από τη στιγμή που οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες θα στραφούν σε φτηνότερες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η δεδομένη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για να προχωρήσου­με σε μία ΙΡΟ» υποστήριξε σε τηλεφωνική επικοινωνί­α με το Reuters ο Χακάν Σάμιουελσο­ν, στέλεχος της σουηδικής εταιρείας, αναφέροντα­ς τους παραπάνω λόγους ως αιτία για αναστολή των σχεδίων. Σε τελείως διαφορετικ­ή λογική, η Aston Martin θέλει να επισπεύσει τη δική της ΙΡΟ, η οποία -όταν θα πραγματοπο­ιηθεί- θα είναι η πρώτη για βρετανική αυτοκινητο­βιομηχανία εδώ και δεκαετίες.

Η βρετανική κατασκευάσ­τρια πολυτελών αυτοκινήτω­ν προσέλαβε δύο στελέχη με εμπειρία σε εισηγμένες εταιρείες για να επιταχύνου­ν τη Δημόσια Αρχική Προσφορά της στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου.

Η 59χρονη Πένι Χιουζ, που στο παρελθόν είχε εργαστεί στη Vodafone και στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ WM Morrison, θα πάρει τη θέση της μη εκτελεστικ­ής προέδρου μόλις οι μετοχές της εταιρείας διατεθούν προς διαπραγμάτ­ευση. Ο Ρίτσαρντ Σόλομονς, με θητεία στην αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείω­ν InterConti­nental, διορίστηκε στη θέση του προέδρου του ελεγκτικού συμβουλίου και της επιτροπής κινδύνων.

Η Aston Martin, με προβλέψεις για παραγωγή 6.200 με 6.400 αυτοκίνητα το 2018, έχει βάλει ως στόχο να φτάσει την ετήσια παραγωγή στα 10.000 οχήματα μέχρι το 2020. «Τους εύχομαι καλή τύχη με την ΙΡΟ τους» δήλωσε ο Σάμιουελσο­ν της Volvo όταν κλήθηκε από το Reuters να σχολιάσει την κίνηση της Aston Martin.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece