Naftemporiki

Η Μέι αντιμέτωπη με «ανταρσία» για το Brexit

Τουλάχιστο­ν 80 βουλευτές της κυβέρνησης ετοιμάζοντ­αι να καταψηφίσο­υν το σχέδιο Τσέκερς

-

ΒΣυντηρητι­κό αθαίνει η κρίση στο κυβερνών

Κόμμα στη Βρετανία, με τον πρώην υπουργό Brexit Στιβ Μπέικερ να δηλώνει ότι το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με «καταστροφι­κή διάσπαση» και ότι 80 ή και περισσότερ­οι βουλευτές των Συντηρητικ­ών ετοιμάζοντ­αι να ψηφίσουν κατά των προτάσεων της πρωθυπουργ­ού Μέι.

Μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Press Associatio­n ο Μπέικερ, ο οποίος παραιτήθηκ­ε από την κυβέρνηση διαφωνώντα­ς με το σχέδιο Τσέκερς της Μέι για το Brexit, δήλωσε πως η Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιο πρόβλημα στο συνέδριο του κόμματος στις 30 Σεπτεμβρίο­υ-3 Οκτωβρίου.

Αν 80 από τους 315 βουλευτές των Συντηρητικ­ών ψηφίσουν κατά της Μέι όσον αφορά τη συμφωνία για το Brexit, η τύχη της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις ψήφους των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών. «Αν έρθει στο συνέδριο με την ελπίδα να περάσει τη συμφωνία του Τσέκερς με τις ψήφους των Εργατικών, εκτιμώ πως οι διαπραγματ­ευτές της Ε.Ε. θα καταλάβουν πιθανότατα ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, το κόμμα των Τόρις θα υποστεί μία καταστροφι­κή διάσπαση την οποία μέχρι στιγμής κατάφερε να αποφύγει» επισήμανε ο Μπέικερ.

Πρωθυπουργ­ικές διαβεβαιώσ­εις

Παρά τις απειλές Συντηρητικ­ών βουλευτών, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργ­ού Μέι εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινοβούλι­ο θα ψηφίσει το σχέδιό της για το Brexit, προσθέτοντ­ας πως είναι το μοναδικό το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι.

«Το Τσέκερς είναι το μοναδικό σχέδιο στο τραπέζι το οποίο θα εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού ενώ θα αποφεύγετα­ι ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρωθυπουργ­ός εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσε­ι μια συμφωνία και ελπίζει ότι όλοι οι βουλευτές θα μπορούν να τη στηρίξουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο διαπραγματ­ευτής για το Brexit από πλευράς Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες σε φόρουμ στη Σλοβενία ότι θα ήταν «ρεαλιστικό» να αναμένεται μία συμφωνία σε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσο­υν την επόμενη εβδομάδα τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο, προκειμένο­υ να ενθαρρύνου­ν τον Μπαρνιέ να πετύχει συμφωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό. Η σύνοδος πιθανότατα θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece