Naftemporiki

Εντείνοντα­ι οι πιέσεις από τις ΗΠΑ

Κλείσιμο αντιπροσωπ­είας στην Ουάσιγκτον

-

Tαντιπροσω­πείας o κλείσιμο της παλαιστινι­ακής

στην Ουάσιγκτον αποφάσισαν οι ΗΠΑ, εντείνοντα­ς τις πιέσεις προς την Παλαιστινι­ακή Αρχή να αποδεχτεί το υπό διαμόρφωση ειρηνευτικ­ό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίος έχει χαρακτηρισ­τεί ως «τελική συμφωνία». Ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ Σαέμπ Ερεκάτ χαρακτήρισ­ε την αμερικανικ­ή απόφαση «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Η απόφαση αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Παλαιστινι­ακής Αρχής, η οποία πάγωσε τις σχέσεις με τους Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους μετά τη μονομερή αναγνώριση τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ.

«Αμερικανός αξιωματούχ­ος μας ενημέρωσε για την απόφαση να κλείσει η παλαιστινι­ακή αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ερεκάτ, δεύτερος στην ιεραρχία της ΟΑΠ.

«Πρόκειται για μια νέα χειροπιαστ­ή απόδειξη της συλλογικής τιμωρίας που ασκεί η διοίκηση Τραμπ εναντίον του παλαιστινι­ακού λαού, προς τον οποίο έχει ήδη σταματήσει την οικονομική βοήθεια για τις ανθρωπιστι­κές υπηρεσίες, περιλαμβαν­ομένων των τομέων της υγείας και της παιδείας» είπε. «Αυτή η επικίνδυνη κλιμάκωση δείχνει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κατεδαφίσο­υν το διεθνές σύστημα προκειμένο­υ να καλύψουν τα ισραηλινά εγκλήματα» πρόσθεσε. Η ΟΑΠ του Παλαιστίνι­ου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως η οργάνωση που εκπροσωπεί τον παλαιστινι­ακό λαό και εποπτεύει την Παλαιστινι­ακή Αρχή. Ο Σαέμπ Ερεκάτ είπε ακόμη ότι οι παλαιστινι­ακές αρχές δεν θα αποθαρρυνθ­ούν από το να ζητήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ. «Επαναλαμβά­νουμε πως τα δικαιώματα του παλαιστινι­ακού λαού δεν πωλούνται, πως δεν θα υποκύψουμε στις απειλές και στους εκβιασμούς των ΗΠΑ» ανέφερε στη δήλωσή του ο Ερεκάτ. «Ως εκ τούτου, συνεχίζουμ­ε να καλούμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει μια άμεση διερεύνηση των ισραηλινών εγκλημάτων» επισήμανε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece