Naftemporiki

Πολιτικό αδιέξοδο έβγαλαν οι κάλπες στη Σουηδία

Σχεδόν ισοψήφησαν κεντροαρισ­τερά και κεντροδεξι­ά - Ενισχύθηκε η ακροδεξιά

- Του Μωυσή Λίτση

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Σουηδία μετά το αποτέλεσμα των προχθεσινώ­ν εκλογών, που έβγαλε σχεδόν «ισοψηφία» μεταξύ του μπλοκ της κεντροαρισ­τεράς και αυτού της κεντροδεξι­άς. Με σχετική ανακούφιση υποδέχθηκε η Ε.Ε. το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες δεν έγιναν τελικά το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, ενίσχυσαν ωστόσο την εκλογική τους δύναμη κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες, επιβεβαιών­οντας τη συνεχιζόμε­νη άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Το κυβερνών μπλοκ των Σοσιαλδημο­κρατών-Πρασίνων, το οποίο είχε την κοινοβουλε­υτική στήριξη του Κόμματος της Αριστεράς, συγκέντρωσ­ε αθροιστικά το 40,6%, έναντι της κεντροδεξι­άς Συμμαχίας που πήρε το 40,3%. Ο κεντροαρισ­τερός συνασπισμό­ς καταλαμβάν­ει 144 έδρες στο 349 εδρών σουηδικό κοινοβούλι­ο, έναντι 142 εδρών της κεντροδεξι­άς, εξέλιξη που αποτρέπει το ενδεχόμενο σχηματισμο­ύ μιας αμιγούς κεντροαρισ­τερής ή κεντροδεξι­άς κυβέρνησης.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, ακροδεξιό κόμμα με φασιστικές καταβολές, αύξησαν την εκλογική τους δύναμη κατά 5%, στο 17,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που πέτυχε ποτέ κόμμα στη Σουηδία, δείχνοντας ότι το «σαράκι» της ακροδεξιάς κατατρώει πλέον και χώρες που φημίζονταν μέχρι πρότινος για την προοδευτικ­ή τους πολιτική.

Το γεγονός πάντως ότι οι Σουηδοί ακροδεξιοί δεν κατάφεραν τελικά να ανέβουν στη δεύτερη θέση προκάλεσε μικρή ανακούφιση. Η άνοδός τους ωστόσο επισφραγίζ­ει την ευρύτερη τάση ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντα­ς τους πιθανούς ρυθμιστές αν η κεντροδεξι­ά πάρει εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης.

Προς το παρόν κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν δηλώνει πρόθυμο να συζητήσει ενδεχόμενο συνεργασία­ς με την ακροδεξιά.

Οι Σοσιαλδημο­κράτες του πρωθυπουργ­ού Στέφαν Λόφβεν κατάφεραν να συγκεντρώσ­ουν το 28,4%, υπερισχύον­τας κατά δέκα ποσοστιαίε­ς μονάδες των ακροδεξιών. Η εκλογική τους δύναμη μειώθηκε ωστόσο κατά 2,8% από τις εκλογές του 2014, όταν είχαν καταγράψει το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους, ακολουθώντ­ας τη μοίρα των υπόλοιπων σοσιαλδημο­κρατικών και σοσιαλιστι­κών κομμάτων της Ευρώπης.

Κατάφεραν ωστόσο να αποφύγουν τη λεγόμενη «πασοκοποίη­ση», την πολιτική περιθωριοπ­οίηση που έχουν υποστεί πολλά από τα άλλοτε κραταιά σοσιαλιστι­κά και σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα της Ευρώπης.

Με δεδομένο ότι κανένας από τους δύο πολιτικούς συνασπισμο­ύς δεν κατάφερε να συγκεντρώσ­ει την απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, χωρίς να αποκλείετα­ι και το ενδεχόμενο νέων εκλογών αν κανείς από τους εντολοδόχο­υς πρωθυπουργ­ούς δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, η δημοφιλής άλλοτε Σουηδία του «τρίτου δρόμου», του αναπτυγμέν­ου κοινωνικού κράτους και ανάδειξης ηγετών του βεληνεκούς ενός Ούλαφ Πάλμε, εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητ­ας, με την ακροδεξιά να παίζει σημαίνοντα ρόλο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο πρωθυπουργ­ός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ζήτησε να υπάρξει διακομματι­κή συνεργασία προκειμένο­υ να επιλυθεί το πολιτικό αδιέξοδο. «Δεν υπάρχει πλευρά με πλειοψηφία. Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικ­ό να εργαστούμε σε όλο το πολιτικό φάσμα για να καταφέρουμ­ε να κυβερνηθεί η Σουηδία» είπε ο Λόφβεν.

Δεν αποκλείετα­ι το πολιτικό αδιέξοδο να οδηγήσει τη Σουηδία σε λύση «μεγάλου συνασπισμο­ύ», παρ’ όλο που κεντροαρισ­τερά και κεντροδεξι­ά έχουν συγκυβερνή­σει ελάχιστες φορές από τη δεκαετία του ‘30.

Μικρή ανακούφιση

Η αποτυχία των ακροδεξιών να καταλάβουν τη δεύτερη θέση, όπως εκτιμούσαν κάποιες δημοσκοπήσ­εις, προκάλεσε μια κάποια ανακούφιση στις Βρυξέλλες αλλά και την κοινή γνώμη της Σουηδίας. «Είναι φανερό πως ο ισχυρισμός ότι η ακροδεξιά βρίσκεται σε μη αναστρέψιμ­η τροχιά και θα κατασπαράξ­ει οτιδήποτε βρίσκεται στον δρόμο της είναι ψευδής» σχολίασε αξιωματούχ­ος της Ε.Ε.

«Οι περισσότερ­ες ενδείξεις έδειχναν πως οι Σουηδοί Δημοκράτες θα αναδεικνύο­νταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία. Αλλά η αναμενόμεν­η... έκρηξη δεν συνέβη» έγραψε στο κύριο άρθρο της η φιλελεύθερ­η «Expressen».

Η Σουηδία παρουσιαζό­ταν ως «ανθρωπιστι­κή υπερδύναμη» επί σειρά ετών, ως κατ’ εξοχήν χώρα στην οποία προσέβλεπα­ν οι κατατρεγμέ­νοι των πολέμων στη Μέση Ανατολή. Το 2015 η Σουηδία δέχθηκε 163.000 αιτούντες άσυλο -τον μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με τον πληθυσμό της των 10 εκατομμυρί­ων στην Ευρώπη.

Η κρίση εθνικής ταυτότητας, τα αποτελέσμα­τα της παγκοσμιοπ­οίησης και η αναπτυσσόμ­ενη παραβατικό­τητα από μετανάστες στα υποβαθμισμ­ένα προάστια, είναι στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύ­εται, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ακροδεξιά, δυστυχώς με σημαντική επιτυχία.

 ??  ?? Σουηδοί καθώς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, την Κυριακή, στη Στοκχόλμη.
Σουηδοί καθώς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, την Κυριακή, στη Στοκχόλμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece