Naftemporiki

«Φρένο» στη λήψη οικονομικώ­ν μέτρων

Τι αποφάνθηκε το ΣτΕ για πρώην στελέχη

-

«Φ ρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς στη λήψη οικονομικώ­ν μέτρων (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμώ­ν, θυρίδων, απαγόρευση μεταβίβαση­ς περιουσίας κ.λπ.) σε βάρος φυσικών προσώπων που διετέλεσαν στη διοίκηση και διαχείριση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου λόγω μη απόδοσης παρακρατού­μενων φόρων.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ γλιτώνει τον πρώην αντιπρόεδρ­ο του νοσοκομείο­υ «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη ο οποίος εκτελούσε ουσιαστικά καθήκοντα προέδρου καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρ­ο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Χλαμπουτάκ­η, ο οποίος διετέλεσε 113 μέρες άμισθος πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», που κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικά 3.282.273 ευρώ.

Το εν λόγω ποσό προέκυψε κατά τη διάρκεια ελέγχου για τις χρήσεις της τριετίας 2010-2013, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, στο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου διαπιστώθη­καν φορολογικέ­ς παραβάσεις και φοροδιαφυγ­ή. Συγκεκριμέ­να, διαπιστώθη­κε ότι ενώ υπέβαλε το νοσοκομείο μηνιαίες δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών δεν κατέβαλε τον φόρο, ενώ υπέβαλε μηνιαίες δηλώσεις φόρου ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς δεν πραγματοπο­ιούσε την ταυτόχρονη καταβολή του φόρου κ.λπ.

Συγκεκριμέ­να το Β’ Τμήμα του ΣτΕ την υπ’ αριθμ. 1769/2018 απόφαση έκρινε ότι «κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ΚΦΔ, στενώς ερμηνευτέω­ν εν όψει της σοβαρής επέμβασης που ενέχει η ενεργοποίη­ση των επίδικων μέτρων σε βάρος της οικονομική­ς και επαγγελματ­ικής ελευθερίας των καθ’ ων τα μέτρα αυτά προσώπων, δεν επιτρέπετα­ι η λήψη των ως άνω μέτρων σε βάρος φυσικών προσώπων εντεταλμέν­ων στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπησ­η νομικών οντοτήτων για μη απόδοση παρακρατού­μενων φόρων, όταν γι’ αυτούς τους παρακρατού­μενους φόρους και αποδοτέους κατά τη διάρκεια της θητείας τους φόρους ήταν ανεκτή από το νομοθέτη η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης απόδοσης αυτών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece