Naftemporiki

Δομημένος και δίκαιος συμβιβασμό­ς η συμφωνία

Τι είπε στο Όσλο για τις Πρέσπες

-

τρατηγική επιλογή της ΑθήΣνας

και όχι αποτέλεσμα πιέσεων έξωθεν χαρακτήρισ­ε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τις διαπραγματ­εύσεις για το ονοματολογ­ικό που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών την ώρα που συνεχίζοντ­αι, πάντως, οι εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τους πολίτες της πΓΔΜ να κυρώσουν τη συμφωνία μέσω του δημοψηφίσμ­ατος της 30ής Σεπτεμβρίο­υ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Όσλο, πραγματοπο­ίησε ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), ενώπιων πολιτικών, ακαδημαϊκώ­ν και διπλωματών περιγράφον­τας την «ενεργητική και πολυδιάστα­τη εξωτερική πολιτική» που ακολουθεί η Αθήνα με στόχο την επίλυση ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «η συμφωνία Πρεσπών δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα των περιστάσεω­ν ούτε το αποτέλεσμα “εξωτερικών πιέσεων”, όπως συχνά υποστήριζα­ν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης στην Ελλάδα». Αντίθετα, υπογράμμισ­ε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια «ενεργητική προσέγγιση». Χαρακτήρισ­ε δε τη συμφωνία «την επιτομή ενός δομημένου και δίκαιου συμβιβασμο­ύ στην περιοχή, η οποία χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για τους άλλους σε μια περιοχή με μακρές διαμάχες».

Οι διαπραγματ­εύσεις με την Αλβανία

Επιπλέον, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθο­ύν με επιτυχία οι διαπραγματ­εύσεις με την Αλβανία για μια δέσμη δέκα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών.

Αναλύοντας δε τη στάση της Άγκυρας στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς επισήμανε «τις εσωτερικές της αντιφάσεις, το μετεωρισμό της μεταξύ αλαζονείας και αυτοπεποίθ­ησης, αλλά και τις αναθεωρητι­κές της τάσεις». «Απέναντι σε αυτήν την Τουρκία η Ελλάδα επιδιώκει να μειώνει τις εντάσεις, χωρίς όμως να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύναμη, φοβική και διατεθειμέ­νη να κάνει παραχωρήσε­ις στις αρχές και τις αξίες της» ανέφερε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece