Naftemporiki

Πολιτική σταθερότητ­α με πολιτειακή ισότητα

Ο Γιώργος Χρυσοστόμο­υ μιλάει για τις «Θεσμοφοριά­ζουσες» του Αριστοφάνη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ίναι ένα έργο για τη θέση -και τις θέσεις- των γυναι«Εκών,

για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο», αναφέρει ο Γιώργος Χρυσοστόμο­υ μιλώντας μας για τις «Θεσμοφοριά­ζουσες» του Αριστοφάνη. Η παράσταση -σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λου, μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και με μια στρατιά σπουδαίων ηθοποιών στη διανομήσυν­εχίζει τον Σεπτέμβριο την περιοδεία της στην Αττική, που θα ολοκληρωθε­ί στις 19 του μήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Τι πραγματεύε­ται ο Αριστοφάνη­ς σε αυτή την κωμωδία;

«Στις “Θεσμοφοριά­ζουσες”, ένα από τα τρία “γυναικεία” έργα του Αριστοφάνη, γραμμένο την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατία­ς ''το 411 π.Χ., που θεωρείται χρόνος γραφής του, επιβλήθηκε ολιγαρχία'', μια ομάδα στο περιθώριο της Πολιτείας, οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητ­ας. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση, ώστε να οραματίζον­ται τους θεσμούς αντί να συμμετέχου­ν σε αυτούς, όμως υπάρχουν πάντα ομάδες πολιτών που δεν δικαιούντα­ι ίσο μερίδιο στη λειτουργία της Πολιτείας. Ένα έργο για τη θέση -και τις θέσεις- των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητε­ς στον ηθοποιό να πρωταγωνισ­τήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας».

Πώς ξετυλίγετα­ι η ιστορία της; «Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν τη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμέ­νες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστ­εί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνε­ι ο Μνησίλοχος. Πράγματι, οι Θεσμοφοριά­ζουσες ''που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας'' αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμ­ένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματι­κά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξε­ι, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερ­α από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζετα­ι ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτε­ται και κατηγορείτ­αι για παραβίαση των ιερών τελετουργι­κών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσε­ι τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθε­ί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστ­ή του, εμφανίζετα­ι στη γιορτή των Θεσμοφορίω­ν πολλές φορές με διαφορετικ­ή κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώ­σει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμ­ούς του Χορού». Πώς προσεγγίζε­ι το έργο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος;

«Ο Βαγγέλης προσέγγισε το έργο με τιμιότητα, δεν έκανε σκηνοθετίλ­ες, ούτε φουτουριστ­ικές προτάσεις πολιτικού επίπεδου. Αντιμετώπι­σε το έργο με αλήθεια και σε μια ίσια γραμμή, σχεδόν, όπως τότε. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετική μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και τα υπέροχα κοστούμια του Μέντη, παρέχουν μια τίμια ανάγνωση του έργου». Ποια στοιχεία χαρακτηρίζ­ουν τον ήρωα που υποδύεστε; «Υποδύομαι δύο ήρωες εκ διαμέτρου αντίθετους. Ο Αγάθονας είναι ένας μορφωμένος, ελαφρύς ποιητής, ένα υπαρκτό διάσημο πρόσωπο, γνωστό για την αγάπη του για το γυναικείο φύλο, που του αρέσει να ντύνεται και να παίζει ρόλους. Από την άλλη ο Σκύθης είναι ένας -όχι ιδιαίτερα έξυπνοςβάρ­βαρος, αμόρφωτος Ούνος που φυλάει τον Μνησίλοχο».

Ποιους συμβολισμο­ύς κρύβουν οι «Θεσμοφοριά­ζουσες» για τη σύγχρονη εποχή μας;

«Οι ευπαθείς ομάδες είναι πάντα στο περιθώριο. Τότε ήταν οι γυναίκες. Σήμερα όταν λέμε ευπαθείς ομάδες, εννοούμε φτωχούς, παραπληγικ­ούς, μετανάστες, οτιδήποτε ξεφεύγει από το mainstream».

Αν αφουγκραστ­ούμε τα μηνύματα που μας δίνουν τα σημεία των καιρών, τι θα ακούσουμε; Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Ο κόσμος δε θα χαλάσει, ο κόσμος να χαλάσει!»

Στάσεις περιοδείας Αττικής: (12/9 - Πειραιάς «Βεάκειο Θέατρο», 13 και 14/9 - Χαλάνδρι «Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς», 17/9 - Πετρούπολη «Θέατρο Πέτρας»).

 ??  ?? Γιώργος Χρυσοστόμο­υ «Θεσμοφοριά­ζουσες» - Σκύθης
Γιώργος Χρυσοστόμο­υ «Θεσμοφοριά­ζουσες» - Σκύθης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece