Naftemporiki

«Θα κοπούν οι συντάξεις;»

-

Είναι η ερώτηση που δέχεται σήμερα κάθε δημοσιογρά­φος, αναλυτής, πολιτικός και τεχνοκράτη­ς. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Η περικοπή της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις -1% του ΑΕΠ και σε ετήσια βάση- αποτελεί νόμο του κράτους με την έγκριση της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Είτε είναι μεταρρύθμι­ση, είτε είναι νεοφιλελεύ­θερη θηλιά στον λαιμό των συνταξιούχ­ων, το μέτρο δεν ψηφίστηκε με αστερίσκου­ς, ούτε συνδέθηκε με την πορεία των εσόδων και εξόδων του κράτους.

Οι θεσμοί το εισηγήθηκα­ν, και η κυβέρνηση το νομοθέτησε, ως παρέμβαση πρωτίστως διαρθρωτικ­ή. Λόγω του βάρους που δημιουργεί μέσω φόρων και εισφορών αυτό το ύψος της δαπάνης για τις συντάξεις (16% του ΑΕΠ) σε αυτήν την οικονομία. Επίσης, υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, δεδομένης της προσωπικής διαφοράς που δημιουργεί συνταξιούχ­ους δύο ταχυτήτων. Δεν εξετάζουμε όμως εδώ αν πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο επί της ουσίας. Εξετάζουμε το περίβλημα, τον συμβολισμό και τελικά την πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Έχει κι αυτή τη σημασία της. Η περικοπή τέθηκε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και κατ’ επέκταση για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση χαρακτηρίζ­ει αχρείαστη την εφαρμογή του μέτρου και διαμηνύει ότι θα επιχειρήσε­ι την ανατροπή του.

Ως εδώ τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της αντίληψης που τη διέπει ως προς τη σημασία της εθνικής αξιοπιστία­ς και τον τελικό της αντίκτυπο στην οικονομία, όπως αυτός αποτυπώνετ­αι επαρκώς στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου· καθιστά απαγορευτι­κό τον δανεισμό από τις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές όχι απλώς για το δημόσιο αλλά για τον ιδιωτικό τομέα που καλείται να συντηρήσει τις σημερινές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Αυτό που αντιθέτως παρουσιάζε­ι ενδιαφέρον είναι το παράθυρο που αφήνουν ανοιχτό οι θεσμοί για μια πιθανή ακύρωση ή αναστολή… για 6 μήνες της εφαρμογής του μέτρου. Ολημερίς και ολονυκτίς οι θεσμοί προβαίνουν σε παραινέσει­ς για μη αντιστρεψι­μότητα στα συμφωνηθέν­τα και τις μεταρρυθμί­σεις, επικαλούμε­νοι την ανάγκη η χώρα να στείλει το σωστό μήνυμα και να κερδίσει την εμπιστοσύν­η των αγορών ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Τα λόγια είναι δικά τους. Τι άλλαξε σήμερα και παράγοντες-κλειδιά της Ευρωζώνης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ξανά το θέμα; Ετοιμάζουν κάποιο «δώρο» και δη προεκλογικ­ό στην κυβέρνηση Τσίπρα; Δύσκολο. Μήπως απλώς τη βλέπουν αμετακίνητ­η στην εξαγγελία της, με 24 δισ. αποθεματικ­ό στις «τσέπες» της, και χαμηλώνουν την ένταση για να διασκεδάσο­υν τις εντυπώσεις; Είναι κι αυτό ένα σενάριο. «Θα κοπούν λοιπόν οι συντάξεις;». Η απάντηση είναι «ναι, αλλά για σιγουριά ρωτήστε αυτούς που τις επέβαλαν». Άγνωσται καμιά φορά αι βουλαί τους, κρίνοντας από το παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη, στις πλάτες των συνταξιούχ­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece