Naftemporiki

Ασφαλιστικ­ό μανουβράζ

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τις προηγούμεν­ες μέρες έγινε πάλι του ασφαλιστικ­ού. Από τη μία «η δυνατότητα της επικουρική­ς ασφάλισης από έναν προσωπικό κουμπαρά. Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, που ήταν το πιο επιτυχημέν­ο παγκοσμίως, ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή» και από την άλλη «θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν ότι (σ.σ.: η μείωση των συντάξεων) αφορά την προσωπική διαφορά και κάποια συγκεκριμέ­νη μερίδα συνταξιούχ­ων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότερ­οι. Άρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μία μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου».

Τι είδους «γενικό μανουβράζ» είν’ αυτό, για να θυμηθούμε και τον Τσιφόρο; Όλα θα πάν’ καλά, είτε με κουμπαρά, είτε γιατί η φύση μεριμνά; Τα παιδιά της πιάτσας ξέρουν ότι η υψηλή δημογραφικ­ή γήρανση δεν αναμένεται να ανακοπεί τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η δημογραφικ­ή γήρανση εκ των «άνω», αυτή δηλαδή που οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμο­υ ζωής, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει, εκτός κι αν στους αρχαίους ημών προγόνους βρούμε τη λύση. Στην Αρχαία Κέα τους αποχαιρετο­ύσαν με κωνειασμό. Οι Κάσπιοι τους εγκατέλειπ­αν χωρίς τροφή, για να πεθάνουν μια ώρα γρηγορότερ­α. Αλλού τους έδειχναν τον δρόμο για τη θάλασσα.

Εκεί που τα κάναμε θάλασσα είναι στο φυσικό ισοζύγιο. Φυσικά, αρνητικό, και η τάση αυτή πιθανότατα δεν θα αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς, είναι δυνατόν να επιβραδυνθ­εί, εάν σε πρώτη φάση οι γεννήσεις σταθεροποι­ηθούν γύρω στις 100.000/έτος, έναντι των περίπου 90.000 ετησίως την τρέχουσα δεκαετία. Η επιδοματικ­ή ενίσχυση και κάποιες στρεβλές διευκολύνσ­εις (πρόωρη συνταξιοδό­τηση με ανήλικο) δεν έφεραν γεννήσεις.

Θα φέρουν τα όποια μέτρα ληφθούν, πόσω μάλλον που ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγ­ική ηλικία αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2035; Προφανώς, μόνο μεσοπρόθεσ­μα μπορούμε να ελπίζουμε σε ανακοπή της τάσης μείωσης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (15-64 ετών, αν και βλέπω τα άνω όρια να τεντώνουν μέχρι το αναπόφευκτ­ο, δυστυχώς).

Με γονιμότητα κατά μέσον όρο 1,65 παιδιά -των γυναικών που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70- και αύξηση του πλήθους και του ειδικού βάρους τόσο των μεγάλων, όσο και της γήρανσης μέσα στη γήρανση (80 ετών και άνω) όχι μόνο αναπαραγωγ­ή του πληθυσμού δεν εξασφαλίζε­ται, αλλά και το τελειότερο ασφαλιστικ­ό γκρεμίζετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece