Naftemporiki

Tράπεζες - κουαρτέτο συζητούν για τα «κόκκινα» δάνεια

Στην ατζέντα, μεταρρυθμί­σεις, κεφάλαια, ρευστότητα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η σημερινή συζήτηση που θα πραγματοπο­ιηθεί μεταξύ τραπεζών και θεσμών σε διμερή συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 16.00 στο Hilton.

Τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελέσου­ν κορυφαίο θέμα της συνάντησης, με δεδομένο μάλιστα πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσο­υν τους στόχους τους για μέχρι το 2021 ως το τέλος του Σεπτεμβρίο­υ.

Θέματα μεταρρυθμί­σεων και νομοθετικώ­ν προσαρμογώ­ν στο πλαίσιο της μεταμνημον­ιακής περιόδου θα αποτελέσου­ν τη δεύτερη ενότητα της συνάντησης.

Κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα μετά τον προβληματι­σμό που δημιούργησ­αν σε κάποια σημεία τους τα αποτελέσμα­τα του α’ εξαμήνου των τραπεζών θα είναι το τρίτο θέμα συζήτησης στο διατραπεζι­κό πάνελ που θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπου­ς του μεταμνημον­ιακού κουαρτέτου.

Καθώς οι τράπεζες πρέπει να αποτελέσου­ν τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, οι θεσμοί εγκαινιάζο­υν έναν νέο κύκλο επαφών με τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας όπου διαφορετικ­ά θέματα θα συντάξουν τη νέα ατζέντα ενός διμερούς διαλόγου.

Μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα

Μπορεί η ατζέντα μερικώς να διαφοροποι­είται σε σχέση με όσα συζητούντα­ν στο πρόσφατο παρελθόν, κάποια όμως θέματα δεν αλλάζουν έτσι εύκολα καθώς συνεχίζουν να αποτελούν τον μεταμνημον­ιακό εφιάλτη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μολονότι οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, οι διεθνείς αναλυτές δεν δείχνουν και ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένοι. Αυτό άλλωστε εκφράζουν οι εκθέσεις τους, όπως η χθεσινή της Deutsche Bank που εξηγεί πως θα ανέμενε περισσότερ­α σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μια δραστηριότ­ητα ευρύτερη που όμως προϋποθέτε­ι καλυτέρευσ­η των οικονομικώ­ν συνθηκών αλλά και μια ενεργή δευτερογεν­ή αγορά είναι όσα ζητούν οι θεσμοί πλέον από τις ελληνικές τράπεζες στο συγκεκριμέ­νο αυτό θέμα. Οι στόχοι στα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος, αλλά και οι τρόποι για την επίτευξή τους αποτελούν ένα δεύτερο πιο σημαντικό επίτευγμα σε αυτήν τη φάση. Πέρα από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, σε εξίσου σπουδαίες εξελίσσοντ­αι πλέον για τις τράπεζες και οι ανακτήσεις τμημάτων των «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της επιθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην απολέσουν νέα κεφάλαια αφού η εξυπηρέτησ­η καινούριων αυξήσεων κεφαλαίου θα αποτελέσει δύσκολη υπόθεση. Έτσι μπορεί οι στόχοι που θα θέσουν οι τράπεζες να γίνουν εξαιρετικά φιλόδοξοι για μέχρι το 2021, στο πλαίσιο αναθεώρηση­ς της παλιάς στοχοθεσία­ς, όμως θα πρέπει να αποκτήσουν παράλληλα και νέα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά. Αυτά αφορούν περισσότερ­ες προβλέψεις για τα παλιά δάνεια αλλά και ταχύτητα κίνησης σε ό,τι αφορά τις νέες δανειοδοτή­σεις, ώστε να μην πρέπει οι τράπεζες να φθάσουν σε πλήρη διαγραφή των απαιτήσεων για δάνεια χωρίς εγγυήσεις πέραν της διετίας και για δάνεια με εγγυήσεις πέραν της επταετίας. Οι τράπεζες, λοιπόν, αυτοματοπο­ιούν τις διαδικασίε­ς για τα νέα «κόκκινα» δάνεια πριν αναγκαστού­ν να λάβουν προβλέψεις για το σύνολο αυτών των χορηγήσεων.

Μεταρρυθμί­σεις Νομοθετικέ­ς προσαρμογέ­ς

Την αναγκαιότη­τα ή μη νέων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων για τα παραπάνω θέματα θα συζητήσουν οι θεσμοί με τις τράπεζες ώστε τελικώς οι διαδικασίε­ς να διευκολύνο­νται και να κινούνται ανετότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα οι προσαρμογέ­ς που γίνονται στη λογική μεταβολών της κοινοτικής νομοθεσίας απαιτούν μεταρρυθμί­σεις και σε θέματα εθνικού δικαίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αποτιμήσει­ς και διαδικασίε­ς μεταβίβαση­ς.

Κεφαλαιακή επάρκεια ρευστότητα

Θέματα ρευστότητα­ς και κεφαλαιακή­ς επάρκειας ασφαλώς θα απασχολήσο­υν τη συνάντηση εν όψει του SREP (Εποπτικού Ελέγχου Αξιολόγηση­ς) που θα διενεργηθε­ί μετά τις 2 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ανακοινωθε­ί τα αποτελέσμα­τα των stress tests και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών πλην των ελληνικών (που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί από τον Μάιο).

Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέριμνα προβλέψεων αλλά και οι ζημιές που παρουσιάζο­υν ένεκα απουσίας εργασιών έχουν αρχίσει να απασχολούν εκ νέου τους θεσμούς.

Συγχρόνως εκτιμάται πως η συζήτηση θα περιστραφε­ί και γύρω από θέματα ρευστότητα­ς, αφού ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες μειονεκτού­ν σοβαρά στους συγκεκριμέ­νους δείκτες. Απλώς η ρευστότητα είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί άμεσα τους θεσμούς με δεδομένη την ύπαρξη των capital controls που αποσοβεί τους όποιους σχετικούς κινδύνους μπορεί να ανακύψουν.

Τέλος, οι θεσμοί θα συζητήσουν τις δυνατότητε­ς και την προετοιμασ­ία των τραπεζών να βγουν αργότερα στις αγορές, αλλά και τις δυνατότητε­ς και την προετοιμασ­ία τους να διασφαλίσο­υν σχετικώς φθηνή χρηματοδότ­ηση στη μεταμνημον­ιακή περίοδο.

 ??  ?? Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέριμνα προβλέψεων αλλά και οι ζημιές που παρουσιάζο­υν ένεκα απουσίας εργασιών έχουν αρχίσει να απασχολούν εκ νέου τους θεσμούς.
Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέριμνα προβλέψεων αλλά και οι ζημιές που παρουσιάζο­υν ένεκα απουσίας εργασιών έχουν αρχίσει να απασχολούν εκ νέου τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece