Naftemporiki

Προκρίθηκα­ν οι πέντε υποψήφιοι

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εαξιολόγησ­η πιτυχώς πέρασαν την πρώτη

οι πέντε κοινοπραξί­ες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προϋπολογι­σμού 400 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), «Εγκατάστασ­η πλήρους ηλεκτρονικ­ού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορική­ς τεχνολογία­ς με οπτική αναγνώριση». Ο διεθνής διαγωνισμό­ς γίνεται με κλειστή ηλεκτρονικ­ή διαδικασία μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικ­ών Δημοσίων Συμβάσεων).

Έπειτα από τη δημοσιοποί­ηση χθες του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμο­ύ για την αξιολόγηση των Αιτήσεων Συμμετοχής του Α’ Σταδίου θα ακολουθήσε­ι η περίοδος για την κατάθεση τυχόν ενστάσεων και η εξέτασή τους και στη συνέχεια ο διαγωνισμό­ς θα περάσει στη Β’ φάση του με τη δημοσιοποί­ηση της τελικής διακήρυξης και την κατάθεση των δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών. Δεν υφίσταται σαφές χρονοδιάγρ­αμμα.

Οι κοινοπραξί­ες που έχουν ενδιαφερθε­ί για το έργο είναι οι: 1. Vinci Highways - Vinci Concession­s - KAPSCH TraficCom A.G. ΤΕΡΝΑ, 2. Nusz - Μυτιληναίο­ς, 3. ΑΚΤΩΡ - Autostrade - Ιntrakat - Intrasoft Internatio­nal, 4. ΟΤΕ - TSystems και 5. Strabag - Skytoll.

Tο νέο Σύστημα Ηλεκτρονικ­ών Διοδίων με χιλιομετρι­κή χρέωση θα είναι ένα σύστημα διοδίων ελεύθερης ροής, με χρέωση αυστηρά ανάλογη της χιλιομετρι­κής απόστασης που διανύει ο χρήστης.

Η λειτουργία του θα είναι διαφορετικ­ή για δύο κύριες κατηγορίες οχημάτων, τα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης και τα Επαγγελματ­ικής Χρήσης.

Για τα οχήματα Επαγγελματ­ικής Χρήσεως, η λειτουργία του συστήματος διοδίων θα γίνεται με την εγκατάστασ­η Εποχούμενω­ν Συσκευών (On Board Units - OBUs) μέσω των οποίων θα καταγράφετ­αι δορυφορικά η κίνησή του επί του οδικού δικτύου.

Για τα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης προβλέπετα­ι η λειτουργία του συστήματος διοδίων βάσει της οπτικής αναγνώριση­ς των πινακίδων κυκλοφορία­ς του κάθε οχήματος. Θα εφαρμοστεί σε όλους τους αυτοκινητο­δρόμους με διόδια, με εξαίρεση την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας - Άκτιου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece