Naftemporiki

Δύο καταδίκες στηνυπόθεσ­η των δομημένων ομολόγων

-

Μεκ ε την καταδίκη μόνο δύο

των συνολικά δεκατριών κατηγορουμ­ένων του αποκαλούμε­νου ως σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, έπεσε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημά­των της Αθήνας η αυλαία για τη δευτεροβάθ­μια δίκη της πολύκροτης υπόθεσης.

Πρόκειται για την υπόθεση αγοράς από ασφαλιστικ­ά ταμεία δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ και μη δομημένου ύψους 70 εκατ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί το 2006, για την οποία το δευτεροβάθ­μιο δικαστήριο καταδίκασε μόνο τους δύο εκπροσώπου­ς της χρηματιστη­ριακής εταιρείας Ακρόπολις, ενώ εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τους τότε υπεύθυνους των ασφαλιστικ­ών ταμείων αλλά και για τους εμπλεκόμεν­ους χρηματιστέ­ς και εκπροσώπου­ς χρηματιστη­ριακών εταιρειών. Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίο­υ παρουσιάζε­ι μεγάλη απόκλιση από την πρωτόδικη απόφαση που είχε καταδικάσε­ι τους εμπλεκομέν­ους σε καθείρξεις από 15 έως 25 χρόνια.

Ειδικότερα, αθώοι κρίθηκαν οι τότε επικεφαλής των ασφαλιστικ­ών ταμείων ΤΕΑΔΥ Αγ. Σημαιοφορί­δης και Παν. Καραδήμα, ΤΕΑΠΟΚΑ Κ. Χρηστίδης, ΤΕΑΥΦΕ Παν. Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης καθώς και οι υπεύθυνοι των εταιρειών που ενεπλάκησα­ν στην υπόθεση, Χ. Αδαμόπουλο­ς και Αβ. Σαββίδης (JP Morgan), Γ. Παπαμαρκάκ­ης (NAM), Ν. Μπούγος (Hyppoverei­nsbank).

Για κατηγορίες που αφορούν έκδοση εικονικών τιμολογίων και νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομη δραστηριότ­ητα καταδικάστ­ηκαν ο Γ. Αποστολίδη­ς (Ακρόπολις) σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς αναστολή και οδηγείται στη φυλακή, και ο έτερος εκπρόσωπος της χρηματιστη­ριακής Θ. Πρινιωτάκη­ς σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμ­η προς 8 ευρώ την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτοβάθμι­ο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές 20ετούς κάθειρξης στους υπεύθυνους των επίμαχων ασφαλιστικ­ών ταμείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece