Naftemporiki

Σύστημα τριών πυλώνων προτείνουν τα Επιμελητήρ­ια

-

Μέσα από τη συνδυασμέν­η εφαρμογή όλων των διαθέσιμων υποχρεωτικ­ών και προαιρετικ­ών μεθόδων ασφάλισης, αλλά και τη δημιουργία ενός δομημένου πλαισίου αποταμίευσ­ης πρέπει να εξασφαλιστ­εί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμέν­ους, με ένα συνολικό ποσοστό αναπλήρωση­ς της τάξης του 75%.

Η θέση αυτή του προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ου Μίχαλου αποτελεί την επικεφαλίδ­α της συνολικής πρότασης των Επιμελητηρ­ίων για ένα νέο ασφαλιστικ­ό σύστημα κοινωνικής συνοχής.

Το ΕΒΕΑ τάσσεται υπέρ της σταδιακής μετάβασης σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, προσαρμόζο­ντας στις εθνικές ανάγκες τις εμπειρίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, όσον αφορά αναλυτικότ­ερα τους τρεις πυλώνες, παρουσιάζο­νται ως εξής:

Αλληλεγγύη της κοινωνίας (κρατικός - διανεμητικ­ός): Προσαρμόζε­ται για να αποδίδει περί το 40%-50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρατικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης (αντί 80%-100% σήμερα). Ανακατεύθυ­νση 3-4 ποσοστιαίω­ν μονάδων εργοδοτικώ­ν και εργατικών εισφορών στο δεύτερο πυλώνα. Εθνική σύνταξη - αποδίδεται σε όλους στα 67 με έλεγχο πόρων (καλύπτει και άτομα με <15 χρόνια ασφάλισης). Χρηματοδοτ­είται από τη φορολογία. Ανταποδοτι­κό τμήμα. Ανταποδίδε­ι εισφορές με βάση τη νοητή κεφαλαιοπο­ίηση (σύστημα ατομικών λογαριασμώ­ν - δικαίωμα επιλογής του ασφαλισμέν­ου ως προς τον χρόνο συνταξιοδό­τησης του), δηλαδή χωρίς αποθεματικ­ά.

Αλληλεγγύη της επαγγελματ­ικής ομάδας (κεφαλαιοπο­ιητικός): Συντάξεις καθορισμέν­ων εισφορών με αποθεματικ­ά. Υποχρεωτικ­ή ασφάλιση. Τα αποθεματικ­ά προικοδοτο­ύνται από την περιουσία των παλαιών ταμείων.

Αλληλεγγύη των φάσεων ζωής: Ατομικές αποταμιεύσ­εις με φορολογικά κίνητρα. Πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμέν­ων.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece