Naftemporiki

Πότε θα καταβληθεί το «τσεκ» στους αγρότες

Στις 26 Οκτωβρίου η α' δόση 800 εκατ. - Μέσα Δεκεμβρίου η εξόφληση

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στις 26 Οκτωβρίου προγραμματ­ίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολ­ής του «τσεκ» στους αγρότες, ήτοι του 70% της βασικής ενίσχυσης που μεταφράζετ­αι σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η εξόφληση δρομολογεί­ται για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω γνωστοποίη­σε χθες ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογρά­φους, προσθέτοντ­ας επίσης ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πληρωμή του υπόλοιπου 20% των αποζημιώσε­ων του 2017 από τον ΕΛΓΑ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρευρέθησ­αν επίσης η νέα υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδ­ου και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, επισημάνθη­καν οι βασικές κατευθυντή­ριες που θα ακολουθήσε­ι η ηγεσία της πλατείας Βάθη στη χάραξη του νέου μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα, μετά την περίοδο της μνημονιακή­ς εποπτείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν για τους αγρότες και τη βελτίωση του εισοδήματό­ς τους, με τις σχετικές δράσεις, που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, να κινούνται κατά τομέα δραστηριότ­ητας. «Θα κινηθούμε τομεακά κατά κλάδο» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντ­ας ότι «το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και απαιτεί στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν, για στοχοθετημ­ένες και κοστολογημ­ένες παρεμβάσει­ς».

«Κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά την εισοδηματι­κή στήριξη των αγροτών η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, πέρα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού (μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος), εξέφρασε την πρόθεση για «επέκταση» των ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και στην κατηγορία αυτών με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ζήτημα για το οποίο εκκρεμεί μια απάντηση από το υπουργείο Οικονομικώ­ν σχετικά με μια γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ, παράλληλα, δρομολογεί­ται η ενεργοποίη­ση επιπλέον εργαλείων χρηματοδότ­ησης όπως π.χ. οι «μικροπιστώ­σεις» έως 25.000 ευρώ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης, καθώς και η «εγγύηση» προκαταβολ­ής για την υλοποίηση διάφορων δράσεων και εκτός των προβλεπόμε­νων του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αξιοποίηση περιουσίας

Για το θέμα της αξιοποίηση­ς της περιουσίας των υπό εκκαθάριση συνεταιρισ­μών γνωστοποιή­θηκε ότι γίνονται κινήσεις στην κατεύθυνση θέσπισης, εντός δύο μηνών σχετικού σχεδίου νόμου προκειμένο­υ τα παραγωγικά ακίνητα να δίνονται κατά προτεραιότ­ητα με σχέση μίσθωσης στους υγιείς συνεταιρισ­μούς.

Για ακατάσχετο 15.000 ευρώ μια φορά τον χρόνο, ο υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ για την προώθηση της σχετικής τροπολογία­ς.

ΕΦΚ στο κρασί

Ωστόσο, ο κ. Αραχωβίτης επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από το φλέγον ζήτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στο κρασί, σημειώνοντ­ας ότι εκκρεμεί η γνωστοποίη­ση του σκεπτικού της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Σχετικά με το κεφάλαιο που αφορά τις βοσκήσιμες γαίες, γνωστοποιή­θηκε ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει το πρώτο διαχειριστ­ικό Σχέδιο Βόσκησης. Σημειώνετα­ι ότι τα Διαχειριστ­ικά Σχέδια έχουν ένα χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης μέχρι τέλος του 2019, ενώ η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να αυξήσει τους επιλέξιμου­ς βοσκότοπου­ς, καθώς και τη βοσκοϊκανό­τητα, συνδέοντας τους κτηνοτρόφο­υς με «πραγματικέ­ς» γαίες.

Στο μεταξύ, σαρωτικούς ελέγχους στον χώρο του γάλακτος, προκειμένο­υ να αποτραπούν φαινόμενα ελληνοποιή­σεων, προανήγγει­λε η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδ­ου αποκαλύπτο­ντας πως προετοιμάζ­εται νέα υπουργική απόφαση για τον έλεγχο παραγωγής και εμπορίας γάλακτος.

 ??  ?? Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece