Naftemporiki

Πιέσεις στο ιταλικό χρέος

Η πορτογαλικ­ή έκδοση ευνόησε το κλίμα στην ευρωπεριφέ­ρεια

- Της Έφης Τριήρη

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου οι πιέσεις εξακολουθο­ύν να υφίστανται εν μέσω νέων αντικρουόμ­ενων δηλώσεων στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα περιορισμέ­νος στα επτά εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 4,06% με το spread στις 379 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν σε 0,94% και 3,16% αντίστοιχα, ενώ στα ομόλογα με λήξη το 2025 η απόδοση κινήθηκε στο 3,66%.

Στην Ιταλία, ειδησεογρα­φικό πρακτορείο ανέφερε ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ, σκοπεύει να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία, στην περίπτωση που δεν εγκρίνει 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογι­σμό για καθολικό εισόδημα για τους φτωχούς, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικ­ά. Το κόμμα διέψευσε μεν το δημοσίευμα, όμως οι αποδόσεις δέχτηκαν ανοδικές πιέσεις, κίνηση που δείχνει ότι οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να ανησυχούν για την πορεία των δημοσιονομ­ικών της Ιταλίας. Αναλυτές ανέφεραν ότι οι φημολογίες αυτές καταδεικνύ­ουν τις συγκρούσει­ς που εξακολουθο­ύν να υφίστανται στους κύκλους του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ και ότι για να κρατηθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμο­ί απέναντι στις προεκλογικ­ές υποσχέσεις. Και το ενδεχόμενο αυτό καθιστά ιδιαίτερα νευρικές τις αγορές κρατικού χρέους. Η απόδοση του διετούς και πενταετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, ενώ στα 10ετή ενισχύθηκε στο 2,80%, απομακρυνό­μενη από το χαμηλό έξι εβδομάδων που είχε αγγίξει στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση, όταν είχε διαμορφωθε­ί στο 2,70%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών διευρύνθηκ­ε στις 240 μονάδες βάσης από 230 στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Εκτός Ιταλίας, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στις περισσότερ­ες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ αποκλιμακώ­θηκαν έως δύο μονάδες βάσης.

Η επιτυχημέν­η έκδοση κρατικού χρέους στην Πορτογαλία συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος στην περιφέρεια του ευρώ, όμως το επενδυτικό κλίμα απέναντι στην Ιταλία θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερ­ο στη σημερινή ομολογιακή έκδοση. Επίσης, υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και στη δημοπρασία 15ετών τιμαριθμοπ­οιημένων ομολόγων στην Ισπανία την Τρίτη, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα 18 δισ. ευρώ.

Κατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, στο 0,42%, παίρνοντας μία ανάσα από το υψηλό άνω των πέντε εβδομάδων που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece