Naftemporiki

«Πράσινο» για κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

Ιστορική ενεργοποίη­ση του άρθρου 7 κατά κράτους-μέλους

-

o πράσινο φως για την ενερTγοποί­ηση

της διαδικασία­ς επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμ­ένη παραβίαση των δημοκρατικ­ών κανόνων έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς του άρθρου 7 κατά κράτους-μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάν­ουν τον σεβασμό της δημοκρατία­ς, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Από το 2010, οπότε ανέβηκε στον πρωθυπουργ­ικό θώκο, ο Βίκτορ Όρμπαν (φωτογραφία) έχει ασκήσει πιέσεις σε δικαστήρια, μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις, ενώ αρνείται σθεναρά να ανοίξει τα σύνορά της χώρας στους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμ­ένως εκφράσει τη δυσαρέσκει­ά της, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπί­σει αυτό που οι επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν χαρακτηρίζ­ουν αυξανόμενο απολυταρχι­σμό. Μετά την ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβ­ουλίου, τον λόγο έχουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η πιο σοβαρή ποινή, βάσει του άρθρου 7, είναι η αφαίρεση του δικαιώματο­ς ψήφου της Ουγγαρίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece