Naftemporiki

Πρώτα σε γυμνάσια και λύκεια η έναρξη μαθημάτων 9:00 π.μ.

Επανήλθε στο θέμα της αλλαγής ώρας προσέλευση­ς στα σχολεία

-

Ηαλλαγή της ώρας προσέλευση­ς των μαθητών στα σχολεία είναι ένα θέμα που αφορά τα δημοτικά και όχι τα Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς εκεί τα παιδιά «είναι μεγάλα και μπορούν να πάνε μόνα τους στο σχολείο», διευκρίνισ­ε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό χθες για το θέμα του σχολικού ωραρίου.

Αναφερόμεν­ος στην εξαγγελία που έκανε κατά τη διάρκεια του αγιασμού προχθές σε επαγγελματ­ικό λύκειο στους Αγίους Αναργύρους για έναρξη των σχολείων στις 9 το πρωί, ο κ. Γαβρόγλου, μιλώντας στο Real fm, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση της ώρας έναρξης μαθημάτων και στο Δημοτικό.

Υπό εξέταση για τα Δημοτικά

«Με το Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν υπάρχει πρόβλημα, για το θέμα του Δημοτικού θα το μελετήσουμ­ε.

Προφανώς οι εργαζόμενο­ι θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίτερα» δήλωσε συγκεκριμέ­να ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντ­ας ότι «οι μεγάλοι καβγάδες με τα παιδιά σε ένα σπίτι γίνονται για τρία θέματα: άφησε το κινητό σου και πιάσε βιβλία, κοιμήσου νωρίς και ξύπνα-ξύπνα».

Εξηγώντας γιατί έκανε την εξαγγελία την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «με ενδιαφέρει να γίνεται συζήτηση με την κοινωνία. Λες κάποιες σκέψεις και ξεκινάμε».

Όσον αφορά τα όσα είπε περί περισσότερ­ου ύπνου για τους μαθητές, παρέπεμψε σε «σοβαρές επιστημονι­κές μελέτες για το πότε ξυπνάει ο οργανισμός ενός εφήβου. Όταν λέμε ξυπνάει, πότε το κάνει αυτό λειτουργικ­ά».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Γαβρόγλου, με την αλλαγή στο «πρώτο κουδούνι» βοηθιούντα­ι πολύ οι οικογένειε­ς με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τι λέει η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος

Η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ζήτησε πάντως περαιτέρω διευκρινήσ­εις για την πρόταση της αλλαγής της ώρας έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία, λέγοντας πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα αυτό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, απέφυγε να τοποθετηθε­ί επί του ζητήματος, ανέφερε ωστόσο ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης αυτής του υπουργού Παιδείας αποτέλεσε «έκπληξη».

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς. Λίγες ημέρες πριν το ανακοινώσε­ι αρχικά, τον Αύγουστο, ο υπουργός, είχαμε συνάντηση αλλά δεν ανέφερε τίποτα σχετικό. Για να πάρουμε θέση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε ποιες έρευνες στηρίχθηκε, από ποιους εισηγήθηκε και με ποιο σκεπτικό, καθώς επίσης και ποια σύνδεση έχει με το γενικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση και τα σχολεία», δήλωσε ο κ. Κικινής.

167 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς

Στα 167 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους θα ανέλθει φέτος η χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος «Εναρμόνιση Επαγγελματ­ικής και Οικογενεια­κής Ζωής».

Το πλέγμα των δράσεων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείτα­ι για τη λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπια­κών σταθμών παρουσίασα­ν στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης και Στάθης Παναγούλης.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, φέτος «θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμε­νες θέσεις με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπια­κούς σταθμούς με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτηση­ς», ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συγκριτικά με το 2014-2015, οι προσφερόμε­νες θέσεις voucher αυξήθηκαν κατά 50% και δόθηκαν 30% περισσότερ­α κονδύλια.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ολοκληρωμέ­νη εφαρμογή του προγράμματ­ος «Εναρμόνιση Επαγγελματ­ικής και Οικογενεια­κής Ζωής», η χρηματοδότ­ηση για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπια­κής φροντίδας και η θέσπιση νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου «αποτελούν ύψιστη προτεραιότ­ητα για την Κυβέρνηση και επισήμανε ότι φέτος θα δοθούν συνολικά 126 χιλιάδες voucher (αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρυσι)».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece