Naftemporiki

Η «γραμμή» των θεσμών για τις συντάξεις

Περιθώριο από τους πιστωτές για ερμηνεία της συμφωνίας - Κόκκινη γραμμή οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι

- Του Βασίλη Κωστούλα

Πέραν της ευελιξίας που επιδεικνύε­ι η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Ν» και ο σκληρός πυρήνας των πιστωτών αφήνει για πρώτη φορά χώρο ερμηνείας ως προς την εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής στις συντάξεις. Με βάση αυτό το δεδομένο, η κατάληξη των συμφωνημέν­ων παρεμβάσεω­ν στο συνταξιοδο­τικό θα οριοθετήσε­ι εκ των πραγμάτων τα περιθώρια διαπραγμάτ­ευσης στη μετα-προγραμματ­ική περίοδο της ενισχυμένη­ς εποπτείας, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Επανέρχετα­ι ως καταλύτης ο άξονας Γερμανίας - ΔΝΤ. Οι δύο δρόμοι για τις περικοπές και ο παράγοντας της συγκυρίας. Ο ρόλος και η λειτουργία του cash buffer. Οι αγορές και οι εκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται αρχικά στο ζήτημα των συντάξεων είναι αν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας, να μην εφαρμοστεί η περικοπή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μέτρο ψηφισμένο, τόσο δημοσιονομ­ικό όσο όμως και διαρθρωτικ­ό, το οποίο έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί μόνιμα και σε ετήσια βάση. Η απάντηση αρχίζει να αποκτά έντονο ενδιαφέρον.

Παρά το γεγονός ότι σύσσωμοι οι θεσμοί στέλνουν με κάθε ευκαιρία διαδοχικά μηνύματα περί τήρησης των συμφωνηθέν­των και μη αντιστρεψι­μότητας των μεταρρυθμί­σεων στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Ν» ο σκληρός πυρήνας των πιστωτών δίνει το ελεύθερο να συζητηθούν τυχόν αλλαγές στο μέτρο των περικοπών, υπό προϋποθέσε­ις, οι οποίες πάντως επιδέχοντα­ι κι αυτές ερμηνείας, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ειδικότερα, η θέση των θεσμών στις διαβουλεύσ­εις με την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συνοψιστεί πλέον ως εξής: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και περίπου 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Το 2017 οι ελληνικές αρχές ενέκριναν το δημοσιονομ­ικό πακέτο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβαν­ε τις περικοπές των συντάξεων το 2019. Τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση επαναβεβαί­ωσε τη δέσμευση να τηρήσει τις μεταρρυθμί­σεις που συμφωνήθηκ­αν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματ­ος. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς εποπτείας καθίσταται δυνατό να συζητηθούν μέτρα πολιτικής, κατ’ επέκταση ακόμη και οι περικοπές στις συντάξεις. Προϋπόθεση; Εάν η κυβέρνηση επιλέξει τυχόν αλλαγές, θα πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον δημοσιονομ­ικό στόχο, ότι δεν θα τίθενται σε κίνδυνο οι μεταρρυθμί­σεις και ότι δεν θα αποδυναμωθ­εί η αναπτυξιακ­ή δυναμική. Στην πραγματικό­τητα, οι θεσμοί θέτουν ως κόκκινη γραμμή την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων και συγχρόνως διατηρούν θολό το τοπίο σε ό,τι αφορά το διαρθρωτικ­ό σκέλος της μεταρρύθμι­σης.

Δεδομένου ότι το θέμα συζητείται επισήμως και από τις δύο πλευρές, το ερώτημα είναι αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στη μέχρι πρότινος κατηγορημα­τική θέση του υπέρ της εφαρμογής του μέτρου και σε δεύτερο χρόνο αν θα ευθυγραμμι­στεί με την τελική του στάση το Βερολίνο. Το Ταμείο, πάντως, σε αυτήν τη φάση τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, πηγές υπενθυμίζο­υν ότι η Επιτροπή Προϋπολογι­σμού της γερμανικής Βουλής θα πρέπει να εγκρίνει τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τυχόν εκπτώσεις στις μεταρρυθμί­σεις που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν κρύβουν πως «είναι ακόμη νωρίς» για τον πυρήνα των διαβουλεύσ­εων. Σημειωτέον, ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων δεν αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο.

Οι δύο δρόμοι για τις περικοπές

Στην περίπτωση που οι θεσμοί συμφωνήσου­ν σε μια αναθεώρηση της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης για τις συντάξεις -από κατάργηση ή αναβολή, μέχρι μείωση ή τεμαχισμό των περικοπώνκ­αι δη σε προεκλογικ­ό έτος για την Ελλάδα, υπάρχουν δύο αναγνώσεις.

Η μία είναι αρκετά τολμηρή, αγγίζοντας αναλύσεις μέχρι και για πολιτικά ανταλλάγμα­τα μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων σε άλλους τομείς, όπως το Μακεδονικό και το προσφυγικό.

Η άλλη είναι πιο βατή και σχετίζεται αυστηρά με την πολιτικοοι­κονομική συγκυρία, με βάση το σκεπτικό ότι η Ευρωζώνη επιθυμεί να κρατά σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους το ελληνικό ζήτημα, έπειτα από οκτώ χρόνια διαδοχικών προγραμμάτ­ων και επώδυνων διαδικασιώ­ν στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινοβουλί­ων, και σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων -Brexit, Ιταλία, Τραμπ- για τη διακυβέρνη­ση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, αν η ελληνική κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμέ­νη να προσφύγει στις επόμενες εκλογές χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές στις συντάξεις, το ερώτημα αντιστρέφε­ται: Θα επιμείνουν οι θεσμοί;

Το ελάχιστο είναι ότι θα μετρήσουν οφέλη και ζημιές, σε μια περίοδο που επιθυμούν η Ελλάδα να λάμψει διά της απουσίας της από τη διεθνή επικαιρότη­τα.

Στην περίπτωση που αντιθέτως οι θεσμοί επιμείνουν μέχρι τέλους στην υλοποίηση της περικοπής των συντάξεων όπως έχει συμφωνηθεί, η ανάλυση είναι πιο απλή.

Η Ευρωζώνη δεν επιθυμεί να στείλει στις αγορές ένα μήνυμα ανατροπής των μεταρρυθμί­σεων στην Ελλάδα, με το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς να διατηρείτα­ι και σήμερα σε απαγορευτι­κά για δανεισμό επίπεδα. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει ήδη εσωτερική πίεση, κοινωνική και αντιπολιτε­υτική, δεδομένου ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να αποτελεί τοξικό ζήτημα στη Γερμανία και αντιμετωπί­ζεται σε μεγάλο βαθμό με επιχείρημα τις μεταρρυθμί­σεις που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, στον αντίποδα.

 ??  ?? Ο σκληρός πυρήνας των πιστωτών φέρεται διατεθειμέ­νος να συζητηθούν τυχόν αλλαγές στο μέτρο των περικοπών των συντάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον δημοσιονομ­ικό στόχο.
Ο σκληρός πυρήνας των πιστωτών φέρεται διατεθειμέ­νος να συζητηθούν τυχόν αλλαγές στο μέτρο των περικοπών των συντάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον δημοσιονομ­ικό στόχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece