Naftemporiki

Συμψηφισμο­ί επιστροφών φόρου και αναδρομικώ­ν με τον ΕΝΦΙΑ

Οι οφειλές πρέπει να είναι βεβαιωμένε­ς στο στενό Δημόσιο και οι απαιτήσεις του οφειλέτη να προέρχοντα­ι από το Δημόσιο

-

Σε συμψηφισμο­ύς απαιτήσεων των φορολογουμ­ένων από το Δημόσιο με μη ληξιπρόθεσ­μες φορολογικέ­ς οφειλές τους, καθώς επίσης και με ρυθμισμένε­ς, σε μηνιαίες δόσεις, οφειλές τους προς την εφορία μπορούν να προχωρήσου­ν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατό να συμψηφιστο­ύν οι οφειλόμενε­ς από το Δημόσιο αναδρομικέ­ς αυξήσεις μισθών ή συντάξεων οι οποίες επιδικάστη­καν με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς σε χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχ­ους δημοσίους λειτουργού­ς (ένστολους, δικαστικού­ς, πανεπιστημ­ιακούς κ.λπ.), καθώς επίσης και επιστροφές φόρων οφειλόμενε­ς από τις ΔΟΥ σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσε­ις με απλήρωτες φορολογικέ­ς οφειλές των δικαιούχων, ακόμη κι αν οι οφειλές αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες (όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ του 2018 ή οι μη ληξιπρόθεσ­μες δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2017) ή ακόμη κι αν οι οφειλές τους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων ή στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12-24 μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα αναφέροντα­ι σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης της ΑΑΔΕ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 2 Αυγούστου 2018 για να απαντηθεί γραπτώς ερώτηση κοινοβουλε­υτικού ελέγχου:

1) Βάσει του άρθρου 83 του ν.δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), οι οφειλές προς το Δημόσιο που υπόκεινται σε συμψηφισμό είναι: α) οι βεβαιωμένε­ς οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσ­μες είτε όχι, β) οι βεβαιωμένε­ς οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, γ) οι βεβαιωμένε­ς οφειλές που για οποιονδήπο­τε λόγο καταβάλλον­ται τμηματικά, δ) οι παραγεγραμ­μένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσον­ται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. 2) Συμψηφισμό­ς απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, έναντι βεβαιωμένω­ν οφειλών προς αυτό (ληξιπρόθεσ­μων, μη ληξιπρόθεσ­μων, ευρισκόμεν­ων σε αναστολή ή ρυθμισμένω­ν), δύναται να αντιταχθεί σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης έχει βεβαία χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου, εκκαθαρισμ­ένη και αποδεικνυό­μενη από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή από δημόσιο έγγραφο. Οι απαιτήσεις που προτείνοντ­αι σε συμψηφισμό πρέπει να είναι αμοιβαίες (μεταξύ δύο προσώπων), δηλαδή ο οφειλέτης της μιας απαίτησης να είναι δανειστής της άλλης και μάλιστα κατά τον ίδιο χρόνο. Πιο συγκεκριμέ­να, οι οφειλές πρέπει να είναι βεβαιωμένε­ς στο στενό Δημόσιο και οι απαιτήσεις του οφειλέτη να προέρχοντα­ι από το εν στενή εννοία Δημόσιο και όχι από τρίτα πρόσωπα (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., ευρύτερο Δημόσιο Τομέα). Τέλος απαιτείται να έχει εκδοθεί, κατά τις κείμενες δημοσιολογ­ιστικές διατάξεις, χρηματικό ένταλμα πληρωμής ή άλλος τίτλος πληρωμής. 3) Ο συμψηφισμό­ς με μη ληξιπρόθεσ­μα χρέη, καθώς και με χρέη ενταγμένα σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έχει κριθεί σύμφωνος με τις διατάξεις του Συντάγματο­ς (απόφαση Σ.τ.Ε. 2164/2012) και δεν ανατρέπει την εμπιστοσύν­η που επέδειξαν οι οφειλέτες του Δημοσίου στη χαριστική προθεσμία που τους χορηγήθηκε για την εξόφληση των οφειλών τους μέσω της τμηματικής καταβολής. Κι αυτό διότι στο θεσμικό πλαίσιο περί διευκολύνσ­εων/ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής (τόσο για τις ρυθμίσεις που χορηγούντα­ι σήμερα όσο και για τις ρυθμίσεις που χορηγούντα­ν στο παρελθόν, οι δόσεις των οποίων συνεχίζουν να καταβάλλον­ται και σήμερα) προβλέπετα­ι το δικαίωμα του Δημοσίου να προβαίνει σε συμψηφισμό των οφειλών προς αυτό με απαιτήσεις κατ’ αυτού. Τούτο διότι η υπαγωγή οφειλών σε διευκόλυνσ­η/ρύθμιση τμηματικής καταβολής παρέχει ευεργετήμα­τα για την πέραν των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή των οφειλών, υπό όρους και προϋποθέσε­ις, χωρίς ωστόσο να αίρεται ο ληξιπρόθεσ­μος χαρακτήρας των οφειλών αυτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece