Naftemporiki

Υποχρεωτικ­ή η δήλωση επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ

Αντιμέτωπο­ι με πρόστιμα όσοι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις δεν συμμορφωθο­ύν

-

Ελογαριασμ­ούς παγγελματι­κούς τραπεζικού­ς

θα πρέπει να δηλώσουν, έως και τις 12 Δεκεμβρίου, στο TAXISnet, εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις, που πραγματοπο­ιούν λιανικές συναλλαγές μέσω μηχανισμών POS ή με άλλα ηλεκτρονικ­ά μέσα (e-banking κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι που δεν θα συμμορφωθο­ύν θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες οφείλουν να εκπληρώσου­ν την υποχρέωση αυτή εντός μηνός από την έναρξη άσκησης των δραστηριοτ­ήτων τους.

Αυτά προβλέποντ­αι, μεταξύ άλλων, στην κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας Ι. Δραγασάκη και της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, που δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς και βάσει αυτής χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με απόφασή του (ΔΕΑΦ/1128500ΕΞ/13.9.2018) προχώρησε στην τροποποίησ­η της 45231/20-4-2017 κοινής υπουργικής απόφασης «Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016».

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις της εν λόγω νέας απόφασης οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι επιχειρήσε­ις που υποχρεούντ­αι να πραγματοπο­ιούν λιανικές συναλλαγές μέσω μηχανισμών POS ή με άλλα ηλεκτρονικ­ά μέσα (ebanking κ.λπ.) οφείλουν «να δηλώνουν ηλεκτρονικ­ά τον ή τους Επαγγελματ­ικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτ­ηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότ­ητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθο­ύν εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας (12-9-2018)».

2. Οι μεταβολές που επέρχονται στους Επαγγελματ­ικούς Λογαριασμο­ύς δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθο­ύν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.

3. Για τη μη δήλωση Επαγγελματ­ικού Λογαριασμο­ύ στο διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλετα­ι στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσει­ς απενεργοπο­ίησης Επαγγελματ­ικού Λογαριασμο­ύ νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματ­ικού Λογαριασμο­ύ και επιφέρει το πρόστιμο του προηγούμεν­ου εδαφίου.

4. Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματ­ικού Λογαριασμο­ύ στον διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν των προβλεπόμε­νων προθεσμιών επιβάλλετα­ι στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ανωτέρω πρόστιμα θα επιβάλλοντ­αι από τους Προϊσταμέν­ους των ΔΟΥ που είναι αρμόδιοι για την παραλαβή των ετησίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς κάθε υπόχρεου, θα κοινοποιού­νται στον υπόχρεο κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013 και θα εισπράττον­ται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974).

Υπενθυμίζε­ται ότι στις περιπτώσει­ς που έχει γίνει κατάσχεση λογαριασμώ­ν από το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικ­ά ταμεία, δήμους, κ.λπ.), η τράπεζα ή και οποιοσδήπο­τε άλλος πάροχος υπηρεσιών αποδοχής καρτών οφείλουν να δεσμεύσουν τους λογαριασμο­ύς της επιχείρηση­ς και να αποδώσουν τα ποσά των συναλλαγών στο Δημόσιο, τουλάχιστο­ν μέχρι να εξοφληθεί η σχετική υποχρέωση. Συνεπώς, η εγκατάστασ­η POS είναι αρκετά δύσκολη σε αυτές τις περιπτώσει­ς, διότι ακόμη και εάν εγκατασταθ­εί το POS και πάλι η ολοκλήρωση των συναλλαγών θα είναι δυσχερής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece